SDA nakon islamofobičnih napada iz Hrvatske i Evrope

Izetbegović: Zašto Bošnjake označavate kao metu?! Nijedan Arap nije dobio državljanstvo BiH!

Front06.09.17, 19:08h

Izetbegović: Zašto Bošnjake označavate kao metu?! Nijedan Arap nije dobio državljanstvo BiH!
SDA najoštrije je osudila i u cjelosti odbacila islamofobične napade koji su u posljednje vrijeme dobili na intenzitetu, a dolaze od najviših zvaničnika nekih članica Evropske unije kao što su Hrvatska, Austrija i Češka

 

 

Članovi Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici posvetili su najviše pažnje analizi islamofobije i napada na Bošnjake koji dolazi iz nekoliko evropskih metropola, potvrdio je to novinarima u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

Stoga su najoštrije osudili i u cjelosti odbacili islamofobične napade koji su u posljednje vrijeme dobili na intenzitetu, a dolaze od najviših zvaničnika nekih članica Evropske unije kao što su Hrvatska, Austrija i Češka.

 

- Možda su im motivi različiti, ali su posljedice iste, a to je da se Bošnjaci u BiH predstave kao nepoželjan i opasan element u Evropi. Bošnjaci su ponosan evropski narod koji je i u najtežim vremenima pokazao da su mu strani i ekstremizam i radikalizam, unatoč masovnim zločinima i jedinom genocidu u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas izvršenim nad njima - podvukao je Izetbegović.

 

Podsjetio je da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv terorizma i izvršila je sve obaveze koje iz tog proizilaze, stoga su iz SDA pozvali zvaničnike ovih država da Bošnjake u BiH ne označavaju kao metu i da umjesto toga spriječe bujanje neonacizma i retrogradnih ideologija u "vlastitim dvorištima".

 

Kada su u pitanju islamofobični napadi koji dolaze od najviših zvaničnika Republike Hrvatske kao i napadi na prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića oni imaju jasne političke ciljeve, kaže Izetbegović, a to su da se u procesu izmjena Izbornog zakona BiH izdejstvuju rješenja koja BiH vode u daljnje etničke i teritorijalne podjele.

 

Cilj toga je i, mišljenja je Izetbegović, da se u drugi plan stavi i relativizira "udruženi zločinački poduhvat u kojem Hrvatska ima značajnu ulogu", a za koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala najviše vodstvo paratvorevine Herceg Bosne osuđeno na 111 godina zatvora i za koje se očekuje drugostepena presuda.

 

Pozvao je Hrvatsku da se prema BiH ne odnosi na ovakav neprimjeren način, navodeći da to može dovesti u pitanje i ugroziti potrebne dobrosusjedske odnose između dvije zemlje.

 

Osvrnuo se i na izjave o promjeni etničkog sastava BiH kroz masovno naseljavanje Arapa u BiH, ali je Izetbegović to odbacio iznoseći činjenice da u posljednjih deset godina niti jedan Arap nije dobo državljanstvo BiH. Također, problem radikalizacije se smanjuje, a paradžemati su gotovo nestali.

 

- Godinu i pol dana nije bilo odlaska na strana ratišta iz BiH. ISIL je izvršio 143 teroristička napada, niti jedan u BiH, a niko iz BIH nije učestvovao u tim napadima, niko od počinilaca nikada nije bio u BiH - podvukao je predsjednik SDA.

 

Posebno je pozvao predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da ne govori o hiljadama potencijalnih terorista u BiH jer "zašto bi EU primila BiH ako ima 10.000 potencijalnih terorista, zašto bi neko investirao u BiH ako je to tačno, a zašto bi neko i došao posjetiti BiH očekujući da neko od tih terorista učiniti teroristički akt".

 

Predsjedništvo SDA također zahtijeva od svih nadležnih organa u BiH da intenziviraju aktivnosti da bi BiH što prije postala članica NATO saveza jer članstvo BiH u NATO savezu je garancija za mir i stabilnost kako BiH, tako i cijelog regiona.

 

BiH je aplicirala za članstvo u NATO uz saglasnost svih u BiH usvojivši potrebne odluke i legislativu, a vodeću ulogu u tome iz entiteta Republika Srpska imali su predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegovi kadrovi.

 

- Referendum o NATO-u Bosni i Hercegovini nije potreban. Posebno su nedopustivi bilo kakvi entitetski referendumi, jer je pristup NATO-u prvorazredno državno pitanje, a nikako entitetsko - jasno je kazao Izetbegović.

 

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, Predsjedništvo SDA pozvalo je Evropsku komisiju da obustavi postupak dodjele kredita Hrvatskoj za izgradnju tog mosta, a od Hrvatske je zatraženo da ne počinje izgradnju, sve dok se ne riješe otvorena pitanja s BiH.

 

BiH, kaže Izetbegović, nikada nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta. Gradnja Pelješkog mosta bez saglasnosti BiH je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih međunarodnih konvencija, posebno UN konvencije o pravima mora, navodi.

 

- Predsjedništvo BiH, tijelo koje po Ustavu BiH ima isključivu nadležnost za vanjsku politiku, nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta. Naprotiv, zvanični stav Predsjedništva BiH iz 17. oktobra 2007. godine je da je BiH je protiv izgradnje Mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države - podsjetio je.

 

Na toj sjednici je zaključkom Predsjedništva zatraženo da Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji Mosta.

 

Namjera je, dodaje Izetbegović, boriti se za prava BiH i suverenitet BiH te nastojati dopuniti ta prava bez obzira na bilo čije stavove i odluke jer budućim generacijama ne treba biti onemogućen da donesu odluke o eventualnoj izgradnji luke, iako je stava da se unutar Neuma ne treba graditi luka.

 

Budući da su zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili, povodom spora s Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniu Tajaniju, Džaferović je danas kazao da je to relevantno pismo koje se oslanja na zvaničan stav BiH .

 

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo masovne zločine i genocid koji se trenutno dešavaju nad muslimanima u Mijanmaru. Pozivali su svjetske centre moći da reagiraju i ne zatvaraju oči pred ovim zlom.

 

Dali su punu podršku inicijativi reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića za formiranje Odbora za podršku naroda Rohinja koji će raditi na upoznavanju bh. javnosti s genocidom nad narodom Rohinja i prikupljanja pomoći na nastradale.

 

- Muslimani u BiH su posebno osjetljivi na tragedije koje se trenutno dešavaju u Mijanmaru, jer su i sami u toku agresije na BiH bili predmet masovnih zločina i genocida. SDA poziva članove, simpatizere i sve građane BiH da se masovno uključe u prikupljanje pomoći narodu Rohinja - pozvao je Izetbegović.

 

Zatražili su ponovo i od vlasti entiteta RS da konačno ukine diskriminaciju djece bošnjačkih povratnika i da im se omogući izučavanje bosanskog jezika što je njihovo ustavno pravo.

 

- Dokle seže zanemarivanje ovog pitanja pokazuje nedavni slučaj u Vlasenici kada je pravoslavni sveštenik vršio vjerski obred u razredu u kojem su bila i djeca Bošnjaka. Ovo je zvono za uzbunu domaćih vlasti i međunarodne zajednice, da bi se konačno počeo provoditi Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH - stav je predsjednika SDA.

 

Predsjedništvo SDA je donijelo Odluku kojom se ukida mjera odgovornosti Javni ukor poslaniku SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudinu Mehmedoviću.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook