Uoči dolaska u BiH/ Otvoreno pismo predsjedniku Srbije

Dobro došao Aleksandre Vučiću, ali... Kada se vratite u Beograd, umjesto lijepi riječi, učinite ovo...

Front06.09.17, 11:32h

Dobro došao Aleksandre Vučiću, ali... Kada se vratite u Beograd, umjesto lijepi riječi, učinite ovo...
Ja Vas želim podsjeti na nešto što, ubijeđen sam, neće biti ni na kraj pameti Čoviću, Izetbegoviću i Ivaniću, a u značajnoj mjeri opterećuje odnose između Srbije i BiH

 

Uoči nove posjete Aleksandra Vučića Sarajevu i Bosni i Hercegovini, predsjednik Fondacije "Istina Pravda Pomirenje" Sinan Alić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije. Šta mu poručuje, pročitajte u nastavku...

 

Gospodine Vučiću,


Neću Vas zamarati problemom krađe struje od strane Vaše države u slučajevima hediroelkektrana Zvornik i Bajna Bašta, niti o nedefinisanoj granici između Srbije i BiH, jer, moguće je, o tome može prozboriti neko od članova Predsjedniuštva BiH.
    

Ja Vas želim podsjeti na nešto što, ubijeđen sam, neće biti ni na kraj pameti Čoviću, Izetbegoviću i Ivaniću, a u značajnoj mjeri opterećuje odnose između Srbije i BiH. Riječ je o eklatantnoj nespremnosti pravosuđa Vaše zemlje da poštujući protokol kojeg su dvije zemlje potpisale, a reguliše izdržavanje pravosnažne zatvorske kazne u jednoj od ovih zemlja u slučajevima kada je kazna izrečena u jednoj, a osuđeni se, koristeći dvojno državljanstvo skolni, u drugu državu.
    

O generalu Novaku Đukiću je riječ kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 20 godina zatvora. Bježeći od pravde on se sklonio u Srbiju koja ne samo da mu je pružila utočište nego i svu logistiku kako bi izbjegao izdržavanje kazne. Više od dvije godine pravosuđe Vaše zemlje oličeno u sutkinju Višeg suda u Beogradu, Vinki Berahi Nikičević, koju javnost pamti po tome što je u beogradskom zatvoru 3,5 godine držala nevinog čovjeka Iliju Jurišića, opstruira potpisani protokol.


Ceh neprofesionalnolsti u slučaju Jurišić platiće svi građani Srbije, jer ga je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio svake odgovornosti. Za Vaše podsjećanje, od projektila ispaljenog sa položaja Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao general Novak Đukić, 25. maja 1995. ubijeno je 71, a teže i lakše ranjeno oko 170 lica, uglavnom mladih.
    

Iako je protokolom između Republike Srbije i BiH, ali i međunarodnim konvencijama koje regulišu ovu problematiku nedopustivo da pravosuđe bilo koje zemlje ocjenjuje profesionalno postupanje pravusuđa neke druge zemlje, jer taj posao pripada međunarodnim sudskim institucijama, Viši sud u Beogradu više od dvije godine odugovlači u donošenju rješenja da se, po zahtjevu BiH, osuđeni general Novak Đukić uputi na izdržavanje zatvorske kazne u Republici Srbiji.
    

Podsjećam Vas na ovaj slučaj jer je više nego jasno da se u sve uplela politika. Vi ste pravnik i dobro znate šta su posljedice takvog odnosa.


Zainteresirajte se za ovaj predmet kada se vratite u Beograd i umjesto lijepih riječi o dobrosusjedskoj saradnji, životu u miru, potrebi dijalogu između Bošnjaka i Srba, povucite konkretan potez i skrenite pažnju pravosudnim institucijama da nikakav interes ne može biti iznad zakona bilo koje države.
    

Ako to učinite, onda će se između Vaših riječi i djela pojaviti znak jednakosti što do sada, u slučaju odnosa sa BiH, nije bio slučaj.
    


S poštovanjem


Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook