GLASOVITI AMERIČKI NAUČNIK TVRDI

Stvari izmiču kontroli: Postoji opasnost mnogo veća od Sjeverne Koreje, koja će izazvati 3. svjetski rat!

Front05.09.17, 10:37h

Stvari izmiču kontroli: Postoji opasnost mnogo veća od Sjeverne Koreje, koja će izazvati 3. svjetski rat!
- Ako niste zabrinuti za sigurnost umjetne inteligencije, trebali biste postati. To je mnogo veća opasnost od Sjeverne Koreje, ustvrdio je Elon Musk

 

 


Glasoviti američki naučnik i inovator, osnivač tvrtki Space X i Tesla, Elon Musk, osvrnuo se na nedavnu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o budućnosti čovječanstva.

 


Putin je prije nekoliko dana kazao kako “budućnost pripada umjetnoj inteligenciji” i “ko bude prvi na tom području – vladat će svijetom”, piše Russia Today.


Sve više zemalja postaju sile na tom području


Musk smatra da bi utrka među državama za nadmoć na području umjetne inteligencije lako mogla biti uzrok trećeg svjetskog rata, prenosi Net.hr.


“Kina, Rusija… a uskoro i druge zemlje ubrzo će postati snažne u računalnoj znanosti. Konkurencija u globalnoj utrci za prevlast na tom području vjerovatno će biti uzrok trećeg svjetskog rata”, napisao je Musk na Twitteru.


Musk je također izrazio sumnju u mogućnost da Sjeverna Koreja izazove nuklearni rat.


“Lansiranje nuklearnog projektila bilo bi samoubojstvo za vodstvo Sjeverne Koreje jer bi Južna Koreja, SAD i Kina odmah napale i uništile režim u Pjongjangu”, napisao je Musk.


“To je najveća opasnost za ljudsku egzistenciju”


Prema njegovu mišljenju, to ne bi značio početak svjetskog rata jer Sjeverna Koreja nije ni u kakvim vojnim savezima koji bi se polarizirali i gurnuli svijet u rat.


Umjesto toga, Musk više strahuje od globalnog sukoba koji bi mogla izazvati umjetna inteligencija.


“Ako niste zabrinuti za sigurnost umjetne inteligencije, trebali biste postati. To je mnogo veća opasnost od Sjeverne Koreje”, ustvrdio je Musk.


Njega brine mogućnost da umjetna inteligencija izmakne nadzoru i okrene se nasuprot ljudskoj vrsti.


“Ona predstavlja najveći rizik za ljudsku egzistenciju, ali ne na način kako su to prometne ili avionske nesreće, neispravni lijekovi ili zatrovana hrana. Oni su štetni za pojedince ili društvo, ali ne i čovječanstvo u cjelini”, zaključio je Musk svoje zlokobno predviđanje.

 

(Net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook