opasna oluja

Uragan Irma puše brzinom od 215 km na sat, Florida proglasila vanredno stanje

Hronika05.09.17, 09:18h

Uragan Irma puše brzinom od 215 km na sat, Florida proglasila vanredno stanje
Upozorenje zbog jačanja oluje s mogućim po život opasnim vjetrom, valovima i bujicama, Američki nacionalni centar za uragane izdao je za područje koje dotiče Zapadnu Indiju, uključujući dijelove Leewardovih otoka, Britanske i Američke Djevičanske otoke i Portoriko

 

Uragan Irma, koji se kreće prema Karibima i južnim Sjedinjenim Državama, jučer je prerastao u četvrtu kategoriju dok se otoci na njegovu putu pripremaju za dolazak te opasne oluje.

 

 Upozorenje zbog jačanja oluje s mogućim po život opasnim vjetrom, valovima i bujicama, Američki nacionalni centar za uragane izdao je za područje koje dotiče Zapadnu Indiju, uključujući dijelove Leewardovih otoka, Britanske i Američke Djevičanske otoke i Portoriko.

 

 Uragan četvrte kategorije od ukupno ih pet prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici podrazumijeva vjetar brzine od 209 do 251 kilometra na sat s katastrofalnim ishodima, uključujući čupanje stabala, kidanje vodova, nestanak struje i vode te znatno uništenje imovine.

 

 Irma, koja trenutno razvija vjetar brzine od 215 kilometara na sat, predstavlja prijetnju i za američku Istočnu obalu i Floridu, koja je sinoć proglasila vanredno stanje. Američki nacionalni centar za uragane očekuje da će Irma u subotu doći u južnu Floridu. No napominje da je još prerano prognozirati putanju oluje ili njezine posljedice.   

 

Irma će biti drugi snažni uragan koji će pogoditi Sjedinjene Države i njezine teritorije u samo sedmicu dana.

 

 Uragan Harvey je 25. augusta pogodio američku obalu Meksičkog zaljeva, postavši najrazornijim uraganom koji je pogodio Teksas u zadnjih 50 godina. Od posljedica te oluje poginulo je 47 ljudi, više od milion stanovnika je raseljeno, a pogođeno područje duže je od 480 kilometara.

 

 Mnogi stanovnici Teksasa i dalje se bore s vodom iz nabujalih rijeka za koje se očekuje da će takve ostati iduću sedmicu ili više. U Beaumontu, gradu koji se nalazi oko 140 kilometara istočno od Houstona, dužnosnici ističu kako se radi na popravku vodovodnog sustava zbog čijeg je oštećenja oko 120.000 ljudi danima bilo bez pitke vode.

 

 Gotovo 200.000 domova teško je oštećeno u poplavi, a oko 12.600 ih je uništeno, objavio je u subotu teksaški odjel za javnu sigurnost.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook