'SUKOB' ZBOG PELJEŠKOG MOSTA

Josip Grubeša pisao hrvatskom ministru: Gospodin Adil Osmanović nije u pravu, njegovo pismo je opasno...

Front01.09.17, 10:45h

Josip Grubeša pisao hrvatskom ministru: Gospodin Adil Osmanović nije u pravu, njegovo pismo je opasno...
Ministar Grubeša navodi i to kako jedan ministar iz Vijeća ministara BiH ne može predstavljati BiH u međunarodnim odnosima jer je Ustavom BiH propisano da je za ta pitanja nadležno Predsjedništvo BiH

 

 

Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša uputio je pismo Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske, u kojemu iznosi pravne stavove vezane za pitanja izgradnje Pelješkoga mosta. 


„Ovim putem želimo ukazati na niz pravno neutemeljenih tvrdnji, neistina i nedopustivo štetnih posljedica koje mogu nastupiti između naše dvije susjedne i prijateljske zemlje, obzirom na sadržaj i kontekst pisma gospodina Adila Osmanovića ministra civilnih poslova BiH koje vam je uputio glede početka izgradnje Pelješkog mosta“.

 
U pismu se, uz ostalo, podsjeća na Ugovor o državnoj granici između Hrvatske i BiH, kojega su 1999. godine potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman


„Člankom 4. Sporazuma propisano je da je morska granica utvrđena sukladno Konvenciji UN o pravu mora. Crta sredine nije u blizini Pelješkog mosta, pa eventualni spor o granici, ne može biti izgovor u konkretnom slučaju da se osporava izgradnja navedenog mosta“ – stoji u pismu.
 

Ministar Grubeša navodi i to kako jedan ministar iz Vijeća ministara BiH ne može predstavljati BiH u međunarodnim odnosima jer je Ustavom BiH propisano da je za ta pitanja nadležno Predsjedništvo BiH. 


„Imajući u vidu da je R Hrvatska ispoštovala zahtjeve bosanskohercegovačke strane i most podigla na 55m s razmakom između stupova mosta od 200m na sredini, što zadovoljava uvjete za uplovljavanje najvećih brodova u Neumski zaljev kao i do sada, držimo da pismo ministra Osmanovića ne doprinosi daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa između naše dvije prijateljske države nego im šteti. BiH prema drugim zemljama mora nastupati putem državnih organa koji su za to Ustavom BiH određeni, pa pojedinačni istupi posebice u vanjskim poslovima bez pravnih argumenata i institucionalnog digniteta i legaliteta krše ustavne odredbe, nanose nesagledivu štetu našim odnosima i dodatno kvare međunarodni ugled BiH, pa ni u kojem slučaju ne mogu i ne smiju biti tretirana kao stav Bosne i Hercegovine“ – zaključuje se u pismu Josipa Grubeše, ministra pravde BiH kojega je uputio hrvatskom ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook