Srbijanska ministica pravde Nela Kuburović

Srbija garantuje Hagu za Ratka Mladića ako ga puste na privremenu slobodu

Hronika31.08.17, 09:46h

Srbija garantuje Hagu za Ratka Mladića ako ga puste na privremenu slobodu
Vlada Srbije spremna je dati sve neophodne garancije sudu, sukladno zakonu i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su u ministarstvu pravde

 

Srbijanska ministica pravde Nela Kuburović zatražit će od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji, rekli su u srijedu beogradski mediji pozivajući se na izvore u ministarstvu pravosuđa.

 

Ministarstvo pravosuđa podržat će prijedlog Mladićevog advokata da mu se, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Srbiji, navode beogradski mediji, pozivajući se na izvore u ministarstvu.

 

Vlada Srbije spremna je dati sve neophodne garancije sudu, sukladno zakonu i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su u tom ministarstvu.

 

Porodica generala Ratka Mladića zatražila je ranije od srbijanske vlade da pruži garancije Den Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu, potvrdio je medijima Mladićev sin Darko, naglašavajući da je zdravstveno stanje "loše i pogoršava se", zbog čega je i zatražena garancija da ga se prebaci na liječenje u Beograd.


Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tokom rata u BiH 1992-1995.

 

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., nakon što je godinu dana ranije uhapšen u vojvođanskom selu Lazarevo, poslije bjekstva i skrivanja dugog 12 godina, te izručen u Den Haag.

 

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tokom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

 

Za iste zločine za koje ICTY tereti Mladića, Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, a žalbeni postupak je u toku.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook