Državna agencija za istrage i zaštitu demantuje

Gordana Tadić i Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, radi se o krivotvorenoj dokumentaciji

Hronika30.08.17, 15:11h

Gordana Tadić i Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, radi se o krivotvorenoj dokumentaciji
Nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini kada nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja, a tokom ove godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti "vrlo tajno"

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) odbacila je medijske navode da su v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić bile predmet rada SIPA-e, a prema njima nisu poduzimane posebne istražne radnje te u vezi s tim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija.

 

Također, Odjel za unutrašnju kontrolu SIPA-e, 29. i 30. augusta, izvršio je unutrašnju inspekciju, prilikom čega nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji.

 

Osim toga, navedeno je u saopćenju iz SIPA-e, nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u 2017. godini kada nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja, a tokom ove godine nije evidentiran nijedan akt sa oznakom tajnosti "vrlo tajno".

 

Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u prijavi upućenoj Tužilaštvu BiH, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji.

 

Stoga će SIPA, najavljeno u saopćenju ove agencije, u saradnji s nadležnim tužilaštvom, poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook