VIDEO/ POTPALJIVANJE PREDRASUDA

Goran Kovačević: BiH umije izmiriti islam i Evropu, ali to ne odgovara komšijama - ni Srbiji ni Hrvatskoj!

Front30.08.17, 10:13h

Goran Kovačević: BiH umije izmiriti islam i Evropu, ali to ne odgovara komšijama - ni Srbiji ni Hrvatskoj!
Uloga Bosne i Hercegovine kao faktora stabilnosti, kaže Kovačević, nažalost, ne odgovara komšijama Bosne i Hercegovine, na prvom mjestu Srbiji, ali i Hrvatskoj

 

 

Evropska unija ima veliki problem neshvatanja islama, i neprihvatanja da je islam tradicija Evrope, kaže Goran Kovačević, profesor s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, dodajući da ključnu logu u tom pomirenju može odigrati Bosna i Hercegovina.


„Bosna i Hercegovina ima narod koji ima 600 godina tradiciju u islamu. Poreda toga su još i evropski narod. Dakle, Bosna i Hercegovina ima narod koji zna šta je i islam i šta je Evropa“, rekao je dr. Goran Kovačević na OBN televiziji, nakon što iz nekih zemalja članica EU dolaze poruke kako je BiH utočište za teroriste koji predstavljaju prijetnju Evropi.


Kovačević smata da takve poruke ne samo da nisu realne, već naprotiv, u idealnim uvjetima Bosna i Hercegovina bi trebala biti središte Evropske unije.


„Bosna i Hercegovina bi trebala početi ulagati u svoj imidž, kako to rade mnoge zemlje u svijetu i razbiti te predrasude koje se o njoj kreiraju u nekim drugim zemljama“, smatra dr. Kovačević, prenosi agencija Patria.


On kaže da BiH možete biti sidro za smirivanje odnosa u Evropi. Evropa s jedne strane treba prihvati islam kao svoju tradiciju, a s druge strane muslimani koji nisu usidreni u Evropi trebaju prihvatiti Evropu kao svoju maticu, trebaju joj biti odani, a ne da se vežu za brojne sekte po Bliskom istoku.


Uloga Bosne i Hercegovine kao faktora stabilnosti, kaže Kovačević, nažalost, ne odgovara komšijama Bosne i Hercegovine, na prvom mjestu Srbiji, ali i Hrvatskoj.


Kovačević smatra da Srbija pokušava da dođu u EU tako što će kreirati haos u BiH, a onda sudjelovati u njegovom smirivanju. S druga strane, i Hrvatska želi da bude prijestolnica evropskog islama, bez obzira na to što Islamska zajednica u BiH ima tradiciju za 400 ili 500 godina dužu nego u Hrvatskoj.


Razlog takvog ponašanja, kaže Kovačević, je taj što se ogroman novac izdvaja za učešće u smirivanju odnosa u EU. Samo iz toga razloga, smatra Kovačević, Hrvatska se želi nametnuti kao lider islamskog pitanja u Evropi. To je, naravno, kaže, apsurd obzirom da su muslimani u Hrvatskoj zanemariva vjerska skupina.


„Ovim pitanjem se ne rješava samo pitanje muslimana u BiH, već i pitanje sudbine BiH“, kaže Kovačević, prenosi Patria.

 

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook