Predsjednik PDP-a ocijenio

Borenović: Dodikov diktatorski napad na institucije

Front29.08.17, 19:54h

Borenović: Dodikov diktatorski napad na institucije
Smatra neprihvatljivom najavu vladajuće većine u RS-u da neće prihvatiti raspravu u Narodnoj skupštini RS-a o interpelacijama opozicije, koje govore o teškom ekonomskom stanju, kao i stanju u drugim oblastima RS-a

 

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocijenio je da je najava vladajuće većine RS-a da će tražiti smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote klasični napad na Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a, koju vlast u RS-u ne kontroliše.

 

- Ovo je diktatorski, autokratski napad na institucije, a samim tim i građane. Negira se ustav, zakoni i akti RS-a, što je za svaku osudu – ustvrdio je Borenović, ne isključujući mogućnost i vanparlamentrane borbe protiv takvih pojava u RS-u, ukoliko, kako kaže, u parlamentu RS-a ne bude prihvaćena rasprava o životnim pitanjima građana, koje je opozicija inicirala kroz više interpelacija.

 

Borenović očekuje da glavni revizor ne podnose ostavku i da nastavi da radi svoj posao profesionalno.

 

- Vlast RS-a očigledno boli istina o rezultatima ove vlasti – rekao je Borenović na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci, podsjetivši da je revizija utvrdila deficit u entitetskom budžetu za 2016.

 

Smatra neprihvatljivom najavu vladajuće većine u RS-u da neće prihvatiti raspravu u Narodnoj skupštini RS-a o interpelacijama opozicije, koje govore o teškom ekonomskom stanju, kao i stanju u drugim oblastima RS-a.

 

- Interpelacije su u skladu s Poslovnikom Narodne skupštine RS-a i ovo je negiranje njenih akata. Nijedan čovjek u RS nema pravo da radi to što radi Milorad Dodik, i on i vladajuća koalicija su protiv RS ako ne žele raspravu o životnim pitanjima građana, među kojima je i pad nataliteta i negativni ekonomski trendovi - ustvrdio je Borenović, ističući da se potezima vlasti krši i Ustav.

 

Besmislena je, kaže, bilo kakav rasprava u parlamentu RS-a, ako se nastavi s pravnim nasiljem u RS, smjenom glavnog revizora i negiranjem inicijativa opozicije o važnim pitanjima RS-a.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook