Gordana Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Mektić je imao dogovor sa Goranom Salihovićem o držanju prijava u ladici

Front29.08.17, 15:26h

Mektić je imao dogovor sa Goranom Salihovićem o držanju prijava u ladici
Tadić je rekla da je ministar Mektić trebao doći u Parlamentarnu skupštinu BiH kada je podnosila Izvještaj o radu Tužilaštva, te da kaže ako ima određene primjedbe, a ne da, kako je rekla, vrlo nekorektno svaki dan zakazuje konferencije za štampu

 

V.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić održala je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnula na navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

 

Poručila je građanima Bosne i Hercegovine da BiH nije razvaljena zemlja, kao što Mektić kaže da jeste, te ga je pozvala da podnese neopozivu ostavku. Ona je kazala da je danas 11 mjeseci od kada je VSTV nju postavilo na ovu značajnu funkciju.

 

Prijave u ladici

 

- Uspjeli smo postići potpunu stabilnost, dobre rezultate, stabilizovati instituciju i doprinijeti da cjelokupno pravosuđe u BiH, na osnovu naših rezultata, ima stabilnost o kojoj smo, za vrijeme konferencije ministra sigurnosti BiH, danas čuli niz neistina - kazala je Tadić. Istakla je da će Mektić morati objasniti u Tužilaštvu BiH "zašto je BiH razvaljena".

 

- U Tužilaštvu BiH nema posebnih predmeta, svi se rade profesionalno i stručno i za sve će biti donijeta odluka. Odluke mogu biti pozitivne sa optužnicom, ali i negativne. O tome ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme. Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV, Predsjedništvo BiH. Smatram da se ovakvim izjavama vrši podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine - kazala je Tadić.

 

Ona je rekla da je ministar Mektić trebao doći u Parlamentarnu skupštinu BiH kada je podnosila Izvještaj o radu Tužilaštva, te da kaže ako ima određene primjedbe, a ne da, kako je rekla, vrlo nekorektno svaki dan zakazuje konferencije za štampu.

 

- Znam šta je pozadina svega toga. Uskoro će se to otkriti, a nakon toga ću ponovo zakazati pres-konferenciju, da vam bude jasno šta se u zemlji dešava - kazala je Tadić.

 

Rekla je da je sve prijave ministra Mektića naslijedila.

 

- On je imao čak dogovor s bivšim glavnim tužiocem Goranom Salihovićem da ga glavni tužilac ne napada, a on će držati njegove prijave u ladici. Ja to neću raditi. Neću podleći pritiscima pod bilo koju cijenu. Imam 32 godine radnog staža, od toga 25 kao tužiteljica i smatram da sam dovoljno kompetentna i spremna sa svojim saradnicima, sa svojih 57 tužilaca, da iznesemo teret koji je na nama. Sramota je da ministar Mektić kaže da treba srušiti zgradu u kojoj je Tužilaštvo. Šta to znači? Pobiti nas? Pa dovesti nove tužioce koji će raditi za ministra Mektića. Debelo ćemo provjeriti o čemu se radi - kazala je Tadić.

 

Poručila je građanima BiH da, dok je na čelu ove institucije, mogu da budu sigurni.

 

Stabilnost zemlje

 

Na novinarsko pitanje hoće li se kandidirati na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, odgovorila je da hoće.  

 

- Naravno da hoću, ja sam već 11 mjeseci na čelu ove institucije - poručila je Tadić.

 

Istakla je da je bila dužna da obavijesti javnost da se ne vodi hajka protiv određenih ljudi, te, ako se protiv ikoga vodi hajka u posljednjih 11 mjeseci, onda je to ona.

 

 - Nisam poduzimala nikakve aktivnosti, strpljivo održavajući stabilnost ove zemlje. Mnogi  politički problemi prebijaju se i u Tužilaštvu BiH. Smatram da je najvažnije da održimo mir i stabilnost – kazala je Tadić.

 

Mektić je i Dalidu Burzić izložio neprimjerenim istupima Tadić je rekla da je Mektić vršio pritisak i na glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS, Dalidu Burzić.

 

- Sa Dalidom Burzić imam odlične odnose. Ministar Mektić je i ovu tužiteljicu izložio veoma neprimjerenim i neprofesionalnim istupima i ono što je radio, štetilo je Burzić, i meni je zbog toga jako žao. Imala sam korektne odnose sa Dalidom Burzić i svim tužiocima u BiH - kazala je Tadić. 
 

 

(Avaz.ba,DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook