SLOBODNA EVROPA IZVJEŠTAVA

Ljekari tvrde: 'Ovo je mobing Sebije Izetbegović!'

Front26.08.17, 11:00h

Ljekari tvrde: 'Ovo je mobing Sebije Izetbegović!'
Doktor Hasan Tanović je u pismu koje je uputio Ljekarskoj komori upozorio na neviđeni mobing i pritiske na potpisnike peticije. Upozorio je na prijetnje i nemoralne ponude

 

Izvor: slobodnaevropa.org

 

U posljednje dvije godine, sve češće u javnosti stižu informacije da su ljekari na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS) izloženi mobingu, raznim pritiscima, ucjenama... zbog čega ili odlaze ili budu smijenjeni sa dotadašnjih pozicija.

 

Grupa građana, među kojima su univerzitetski profesori, novinari, intelektualci, poslali su apel za spas UKCS-a, najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, tražeći smjenu Upravnog odbora i Uprave, koju vodi direktorica Sebija Izetbegović.

 

Smjena se traži, kako je navedeno u pismu: zbog uvođenja radikalnih mjera štednje koje su prouzrokovale nedostatak osnovnih lijekova, materijala i opreme za liječenje, čime su ugrožavaju životi i zdravlje pacijenata; zbog pritisaka na uposlenike UKCS-a, uz grubo korištenje prijetnji i ucjena; zbog nezadovoljstva i straha uposlenika i pacijenata, kao i zbog odlaska velikog broja stručnih medicinskih kadrova iz UKCS-a i Bosne i Hercegovine.

 

Među potpisnicima apela je i prevodilac Senada Kreso, koja za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je potpisala peticiju, ne zato što se Univerzitetski klinički centar Sarajevo ne treba mijenjati i unaprijeđivati, već zbog metoda koje Uprava Kliničkog centra primjenjuje.

 

"Imam kontakt sa mnogim ljekarima i medicinskim osobljem. Sticajem okolnosti, brojni prijatelji tamo rade i znam da je to teror, to je strah, to je ušutkivanje, to su prijetnje. To je, jednostavno, nešto što je nedopustivo", smatra Kreso.

 

Revolt grupe građana, njih 31 koji su potpisali poticiju, izazvala su posljednja događanja na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

 

"Tragično je i alarmantno da su samovolji Uprave sada izloženi i pojedini od najuglednijih ljekara, profesora i naučnika", navedno je u pismu.

 

Među uglednim i svjetski priznatim ljekarima našao se i nedavno smijenjeni prof. dr. Ismet Gavrankapetanović sa mjesta šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, koju je vodio 19 godina.

 

I nije sporna njegova smjena, tvrdi Ismet Gavrankapetanović za RSE, već pritisci koji su uslijedili na njegove kolege, potpisnike peticije za podršku Gavrankapetanoviću.

 

"To vezano za šefa Klinike je apsolutno nebitna stvar koja se sada stavlja u prvi plan. Ovaj problem traje već oko dvije godine. To je jedan permanentni, kontinuirani pritisak, zbog toga što mi ortopedi nismo naučili da savijamo glavu. Mi kažemo uvijek šta mislimo. Imamo svoj integritet. Hirurg treba da ima svoj integritet. Kako ćemo liječiti ljude ako nećemo kazati šta mislimo! Ne može vam niko upadati, prestrašivati, nogom otvarati vrata, pisati papire koji će vas prepadati", ukazuje Gavrankapetanović.

 

"Zbog toga što smo tako govorili i radili došli smo na udar. Vezano za smjenu, to je irelevantna stvar, koja je u stvari napravila da je sada cijela jedna generacija izvanrednih ortopeda koji su napravili protest na način kako je to urađeno. Jedan od doktora je samo poslao viber poruku sa mora, sa Raba, da on preuzima sve funkcije, a oni su smatrali da je to nečastan način kako se nekoga otpušta. Oni su protestovali zbog toga i to je izazvalo cijeli ovaj problem", upozorava donedavni šef Klinike za ortopediju i traumatologiju.

 

Ismet Gavrankapetanović ostaje da radi na Klinici za ortopediju, jer, kako kaže, samo želi da bude hirurg. Ali ono što ga je zgrozilo je potez Uprave koji se desio dan nakon njegove smjene.

 

"Na ljekarskom sastanku, hiruškom, kada mi analiziramo šta smo operisali proteklog dana, šta se desilo tokom noći i idemo u četiri tima u operacione sale, predsjednik Upravnog odbora saopštio nam je, mislim, tačku 3. Upravnog odbora od dan ranije da se napravi kazneni progon, kaznene prijave za ortopede. On je nama pročitao odluku 'da se zadužuje Uprava bolnice, da se provede krivični postupak protiv NN lica ili grupe NN lica koji su učestvovali u pravljenju papira podrške dotadašnjem šefu Klinike' ", priča Gavrankapetanović.

 

"Ta odluka Upravnog odbora koja je donesena 2. avgusta, a pročitana 3. avgusta ujutru, pred ulazak hirurga u operacionu salu, povijesna je sramota koja će, ukoliko Vlada premijera Novalića (Fadil) ne smijeni taj Upravni odbor, ostati crnim slovima upamćena u povijesti hirurgije", ističe Ismet Gavrankapetanović.

 

Jedan od potpisnika peticije je i doktor Hasan Tanović. On za RSE kaže da je bilo prirodno da se peticija potpiše, ali i da su neke njegove kolege povukle svoj potpis sa peticije.

 

"Od 18 članova Kolegija, nas 15 je potpisalo jednu peticiju da se mi ne slažemo s tim. Znači, izjavili smo svoj javni protest, nismo htjeli da se šutke pređe preko toga, odnosno, htjeli smo da ostavimo pisani trag iza ovakve naše odluke. Ono što je kasnije uslijedilo služi na nečast onima koji su zbog određenih pritisaka, ucjena, obećanja i ko zna čega sve ne, povukli svoje potpise sa te peticije", riječi su Tanovića.

 

ljekarska-komora-ks-hasan-tanovic

 

To je, navodi Hasan Tanović, jedan od načina pritiska.

 

"Pritiska kojeg slobodno možemo nazvati tako kako smo ga već okarakterisali – mobingom, bilo čime drugim, kada vi dođete u situaciju da vrh Kliničkog centra (UKCS) javnim istupom na televiziji, u printanim, pisanim medijima, kaže da će pokrenuti i krivične prijave protiv NN ili grupe NN lica koja su, kao, krivotvorila neke potpise. Javno, otvoreno, glasno tvrdim, a i moje kolege koje su bile tu, i svi oni koji su čak potpisali, ako smiju pod zakletvom da kažu ono što hoće, da niko ni na koga nikakav pritisak nije vršio, da je bilo telefonskih poziva od strane kolega i da su te kolege, koje nisu bile trenutno u Sarajevu, dale svoj pristanak da se za njih potpiše ta peticija", kaže Tanović za RSE.

 

Doktor Hasan Tanović je u pismu koje je uputio Ljekarskoj komori upozorio na neviđeni mobing i pritiske na potpisnike peticije. Upozorio je na prijetnje i nemoralne ponude.

 

Ratni hirurg iz Sarajeva, a danas ljekar u Pragu Edib Jaganjac za RSE kaže da je bio šokiran smjenom Ismeta Gavrankapetanovića, hirurga svjetskog glasa.

 

"Vi u Sarajevu nemate pojma koliko je taj čovjek priznat širom Evrope, da ne kažem širom svijeta! To je čovjek čiji rad je poznat, čije ime je poznato i koji je slika i prilika najbolja moguća o Sarajevu i zdravstvu što postoji. Takav u Sarajevu nema niko drugi. Smijeniti takvog nekog sposobnog stručnjaka, bez ikakvog razloga je nekakva politička ujdurma", ocjenjuje Jaganjac.

 

"Ostaje kao direktorica bolnice na Koševu samo zahvaljujući svom mužu Bakiru Izetbegoviću", riječi su doktora Ediba Jaganjca.

 

Jaganjac napominje da cijela Bosna i Hercegovina ima samo četiri profesora ortopedije. Više od 40 ljekara, u posljednje dvije godine, napustilo je UKCS. Tu su priznati stručnjaci. Neki odlaze jer imaju svoje privatne prakse, a nije im više dozvoljeno da rade i u privatnom i u javnom sektoru, dok su drugi, kako su tvrdili u medijima, i otjerani.

 

Ljekari rade pod pritiskom, kaže za RSE predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, prim. dr. Izet Hočko.

 

"Počeo je mobing, prije svega, na ljekare sa ortopedije. Međutim, nije to jedina klinika. Imamo još klinika, neću ih nabrajati, ali puno je tih klinika u kojima su počeli problemi još tokom formiranja sindikata doktora. Za sve u svijetu je normalno da doktori imaju svoj sindikat, međutim, ovdje se to smatra neprijateljskim aktom, aktom protiv vlasti, aktom protiv države. Svjesni smo te činjenice. Čak je i policija bila, što je neprimjereno bilo", ukazuje Izet Hočko.

 

Kako poslati policiju na ljekare – pita se Hočko.

 

"Pa ljekari pomažu narodu, pomažu građanstvu, oni su tu da pomognu, da spasu živote, da vode računa o zdravlju, a vi šaljete policiju. I vi ste se, jednostavno, odredili gdje ste. Vama ne odgovaraju. Mnogima na vlasti ne odgovara ovaj glas doktora. Ne odgovara zato što neki vladaju, zato što im odgovara neznanje, nezainteresovanost, indolentnost. Iz tih razloga mi moramo zaštititi kolege koje su sad pod pritiskom. Oni su naši članovi, svaki član našeg sindikata će biti zaštićen. Imat će u potpunosti podršku Upravnog odbora sindikata", poručuje Hočko.

 

Potpuni manjak ljekara

 

O priscima na doktore, kao i o njihovim smjenama i odlascima, Radio Slobodna Evropa je htio razgovarati i sa Upravom Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, tačnije sa generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović, ali odgovor još nije dobio.

 

U međuvremenu, u drugim medijima se oglasio Sindikat UKCS-a koji broji 3.000 radnika. Predsjednica tog sindikata Dženana Hrustemović za portal Faktor.ba navela da joj je žao što se u posljednje vrijeme UKCS predstavlja u negativnom svjetlu, politiziraju se odnosi i iskrivljuje istina.

 

Ipak, za Radio Slobodna Evropa o mobingu i o pritiscima na zaposlenike UKCS-a Dženana Hrustemović, nakon dužeg razmišljanja, rekla je da će govoriti, ali tek nakon sjednice Predsjedništva Sindikata.

 

Problema u zdravstvu je još mnogo. Doktori nemaju kvalitetne uslove za rad. Nemaju dovoljno ni materijala za liječenje pacijenata. Kvalitetni kadar odlazi, a Bosna i Hercegovina ima najmanji procenat ljekara u odnosu na broj stanovnika u Evropi.

 

Podaci koji ukazuju na to su da Bosna i Hercegovina ima oko 175 doktora na 100.000 stanovnika, dok je u Evropi u prosjeku 350 doktora na 100.000 stanovnika.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook