Federalna ministrica finansija Jelka Milićević

Nakon deset godina budžet Federacije BiH ponovo u suficitu!

Front24.08.17, 15:13h

Nakon deset godina budžet Federacije BiH ponovo u suficitu!
Rashodi rastu, ali puno manje nego što rastu prihodi, kazala je Milićević

 

Zamjenica premijera Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je novinarima u Mostaru kako su proračuni na svim razinama vlasti u Federaciji BiH u suficitu.

 

- Mi smo po prvi put u proračunu Federacije nakon deset godina u suficitu - istaknula je Milićević danas na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru nakon sjednice Vlade Federacije BiH.

 

Prema njenim riječima, ukupni prihodi u prvijh šest mjeseci ove godine ostavreni su u iznosu od 3 milijarde 854,1 milion KM što je za 323,7 miliona KM ili za 9,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

- Zadovoljni smo i ostvarenjem u odnosu na plan koji iznosi 46 posto. Što se tiče prihoda od poreza, oni imaju povećanje i ostvarenje plana je 50, 1 posto. Neporezni prihodi također imaju povećanje i u ukupnim prihodima sudjeluju sa 21, 1 posto što znači da su nam i oni za 9, 2 posto veći. Najveće povećanje prihoda odnosi se na povećanja prihoda od poreza na dobit – pojasnila je Milićević.

 

Kazala je kako su imali jedan zakon koji je osigurao trnsparentnije i ravnopravnije poslovanje svih gospodarskih subjekata.

 

- Na određeni način smo stabilizirali preduvjete za sve gospodarske subjekte. Nema porezne evazije i to je donijelo poboljšanje prihoda, prvenstveno županijama i odprilike oko 75 miliona u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine - kazala je Milićević.

 

Što se tiče rashoda, oni su za prvih šest mjeseci ostvareni u iznosu od 3 milijarde 257, 5 miliona i to je za 26, 1 milion ili za 0, 8 posto više u odnosu za isto razdoblje prošle godine.

 

– Rashodi rastu, ali puno manje nego što rastu prihodi – kazala je Milićević.

 

Navela je kako konsolidirani kapitalni transferi  za šest mjeseci ove godine iznose 21, 1 milion KM i u odnosu na razdoblje januar-juni protekle godine imaju ostvarenje manje za 19, 3 miliona ili za 47, 8 posto.

 

Prema njenim riječima, velik je udio prema vanjskom dugu i kamatama u proračunu i s tim se bori Federalna vlada od preuzimanja mandata. Nakon puno godina, udio javnoga duga, odnosno ukupnoga duga, u proračunu društvenog bruto proizvoda je 31, 6 posto, kazala je Milićević

 

Financijski rezultat za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 331, 8 miliona KM i 3, 75 puta su veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naglasila je kako su u predhodnom razdoblju iznosili 88, 5 miliona. Suficit na razini Federacije je 60, 8 miliona KM, zbirni suficit županije je 138, 2 miliona, općina 60, 1 mlion i izvanproračunskih fondova 69, 2 miliona.

 

Ukupan broj zaposlenih na razini Federacije na dan 30. juna 2016. iznosio je 67 163, a na isti dan ove godine broj zaposlenih je 67 926.

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kao nakon 2,5 godine imaju pozitivne rezultate rada. Svi parametri su u rastu nako desetgodišnjeg zastoja koji je izazvan svjetskom krizom 2007. godine.

 

- Raste bruto društveni proizvod za 1, 6 milijardi maraka, a za to je bio potreban novi broj uposlenih kojih je oko 32 hiljade u Federaciji BiH. Porasle su i industrije, a najbrže rastuća industrija je turizam i ona je odmah iza metalne industrije, odnosno druga  industrija u BiH sa oko 2,5 milijarde ukupnog prometa -  kazao je Novalić.

 

Naveo je kako je nezaposlenost pala za 37 hiljada ljudi te da je ovo prvi put u zadnjih 20 godina da pada broj nezaposlenih.

 

- Apsolutni dug smanjio se za 51 milion eura i s 34,5  pao je na 31,6. Nije se puno smanjio, nismo se dodatno zaduživali, ali raste bruto društveni proizvod i lakše se podnosi vanjski i unutarnji dug -  kazao je Novalić.

 

Naveo je kako je izrazito rastao broj penzionera, tri puta više od dosadašnjeg statističkog prosjeka, a posljedica toga je olakšavajuće okolnosti u Zakonu o pijevremenom penzionisanju, a vjerovatno i strah od novog zakona o PIO/MIO. 

 

- Deficit koji smo naslijedili u mirovinskom sustavu od minus 133 miliona bio nam je kliznuo do minus 226 miliona, a sad je na minus 150 miliona, što znači kako je ekonomska situacija rasta raposlenosti i prihoda je učnila to da počinjemo sanirati PIO/MIO fon i da ide u dobrom smjeru – isaknuo je Novalić.

 

Govoreći o planovima za iduće razdoblje, Novalić je kazao kako su tri reformska zakona ključna koja su već u proceduri, tri socijalna i tri infrastrukturna projekta.

 

Što se tiče socijalne sfere, Novalić navodi kako su tri zakona ključnja i to Zakon o PIO/MIO, drugi zakon koji definira reprezentativnost u braniteljskim udrugama i zakon koji definira registar vojnih osiguranika. Vlada može potpomoći tri infrastrukturna projekta i to termoelektrane, građanje brzih cesta i cesta što je vezano za putarinu u Zakonu o akcizama.

 

Zamjenik premijera Federacije BiH Vesko Drljača i federalni ministar rada i socijalne politike kazao je kako spomenuto ministarstvo u okviru reformske agende provodi reformske aktivnosti vezane za penzioni sistem, problem rada zapošljavanja i socijalnu politiku.

 

Što se tiče penzionog sistema, jedan od prioriteta jeste stabilizacija spomenutoga sistema i blagovremenost isplata penzija. Po tom pitanju poduzete su određene aktivnosti i mjere koje su usvojene na predhodnim sjednicama a ohrabrujuća je činjenica da je došlo do porasta doprinosa kao i povećanja zaposleni.

 

Najavio je u septembru pokretanje nove inicijative za donošenje zakona o MIO/PIO sustavu u kojem će biti određenih izmjena, uvažavajući određene zahtjeve penzionera.

 

- Potreba postoji da se penzionerima do 98. godine, s obzirom na to da su penzije bile smanjivanje 99. godine za 40 posto, uvećaju mirovine za 10 posto te da se razmotri status penzionera do 2007. godine – kazao je Drljača.

 

Što se tiče reforme radnog zakonodavstva, Drljača je kazao  kako je utvrđena osnova za donošnje zakona o zaštiti na radu, zakon o štrajku i zakon o rješavanju sporova. Kazao je kako će Vlada u idućem razdoblju utvrditi prijedloge spomenutih zakona.

 

Što se tiče socijale, Drljača je naveo kako je prioritet donošenje zakona o porodici i djeci, kojim se želi na jedan sistematski način uvtrditi jedinstvenu osnovu za isplaćivanje porodiljnih naknada.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!