ne stišava se bura zbog izjave austrijskog ministra

Pitanje za Sebastiana Kurza: Zar su Arapi koji jedu Mozart kugle turisti, a oni koji jedu ćevape - teroristi?!

Front23.08.17, 20:43h

Pitanje za Sebastiana Kurza: Zar su Arapi koji jedu Mozart kugle turisti, a oni koji jedu ćevape - teroristi?!
Povodom izjave austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza reagiranje je stiglo i iz Građanskog saveza, koje prenosimo u cjelosti

 

 


Građanski savez (GS) želi ovim putem da izrazi šok šutnjom Bakira Izetbegovića i SDA na rasističke i neonacističke komentare Sebastiana Kurza, ministra vanjskih poslova Austrije. Pošto za razliku od Bakira Izetbegovića niko iz Građanskog saveza nema ni javnih ni tajnih računa u Beču, te nemamo razloga da strahujemo, GS će odgovoriti.


Prije svega, ni Kurz ni bilo ko drugi neće odlučivati o tome kako će se odjevati građani Bosne i Hercegovine.


Drugi, sjedište selefizma u Evropi nije Sarajevo, nego Beč.


Treće, nije moguće da su Arapi koji jedu Mozart kugle turisti, a oni koji jedu ćevape - teroristi.


Kurzove rasističke i neonacističke izjave pokazuju ono što Građanski savez govori mjesecima: da evropske vrijednosti prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina i da se pod plaštom EU integracija trenutno vodi politika getoizacije muslimanske većine u Bosni i Hercegovini. Istorijsko nasljeđe Austrije u BiH krvavo, kolonijalno i eksploatatorsko i očito je da Kurz želi nastaviti tim putem.


GS ovim putem podsjeća Sebastiana Kurza da ovo nije 1878., da ovo nije ni ta Evropa ni taj svijet i da svoje rasističke i neonacističke komplekse ostavi po strani kada govori o našoj zemlji. 


Za razliku od Austrije, u kojoj je milion ljudi dočekalo Adolfa Hitlera 1938. godine, bosanskohercegovački muslimani nisu otvorenih ruku dočekivali ni Bagdadija ni bin Ladena.


Za razliku od Austrije, BiH je i 1914. i 1941. bila na pravoj strani istorije. Danas je godišnjica početka Staljingradske bitke: mi znamo gdje su bili naši djedovi. 


Smije li Kurz reći gdje je bio njegov djed 1942.?

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook