Dalmacija u plamenu

U toku velika bitka za Drniš: Buktinja se i dalje širi prema gradu, u gašenju sudjeluje čak 400 vatrogasaca

Hronika22.08.17, 08:04h

U toku velika bitka za Drniš: Buktinja se i dalje širi prema gradu, u gašenju sudjeluje čak 400 vatrogasaca
Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju odbrane kako bismo odbranili mjesta Siverić i Badanj, rekao je Dželalija

 

Protiv vatre na Promini u Hrvatskoj i dalje se bore vatrogasci i građani, ali je stanje bolje nego noćas kad u nadljudskim naporima uspjeli odbraniti kuće u Velušići. Očekuje se dolazak zračnih snaga, piše Šibenski.hr.

 

- Stanje je puno bolje nego prije pet, šest sati. Vatrogasci s područja Šibensko-kninske županije i kolege koje su nam u pomoć stigle iz kontinentalnog dijela Hrvatske, te članova Udruge 142. drniške brigade HV, postrojbe iz Domovinskog rata, s lovačkim udrugama i svim drugim društvima koja su svakodnevno na Promini, zaustavljen je veliki dio vatrene fronte koja je išla prema Drnišu.

 

Trenutno se radi na gašenju druge vatrene fronte koja ide prema zaseocima Tarlići i Raići, u selu Velušić, ali ona u ovom trenutku ne ugrožava naselja. Stotinu vojnika koji su došli na požarište pomoći će na sanaciji dijela požarišta kojeg smo tokom noći gasili, rekao je jutros za Hrvatski radio županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te dodao da se očekuje dolazak protupožarnih zračnih snaga.

 

Tokom noći nije bilo nove evakuacije stanovništva jer su gasitelji stanje držali pod kontrolom.

 

Što se tiče požara u Kistanjama, on je još sinoć stavljen pod nadzor, a trenutno se radi na sanaciji i dogašavanju područja.

 

Noćas je, rekao je Dukić, na području Modrinog Sela, u blizini Kistanja, izbio novi požar, koji je tokom noći ugašen.

                                                                  

Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-tinjak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

 

"Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju odbrane kako bismo odbranili mjesta Siverić i Badanj", rekao je Dželalija.

 

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tokom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

 

Zbog vatrene stihije ranije tokom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom Dječjem vrtiću.

 

U slučaju potrebe za smještaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni križ koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine, rekao je Dželalija.

 

Zbog požara zatvorene su državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu i državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Također, zbog požara zatvorene su i županijska cesta ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i ŽC6258 Smilčić-Islam Latinski (DC56).

 

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km na sat, zbog smanjene vidljivosti od dima.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook