Veliko istraživanje Gallupa pokazalo

Nije nam dosta rata: Građani BiH među deset najratobornijih u Evropi, a Srbije...

Hronika21.08.17, 21:05h

Nije nam dosta rata: Građani BiH među deset najratobornijih u Evropi, a Srbije...
Ako je suditi po rezultatima ankete, najmiroljubivija država bi mogla da bude Japan, čijih je samo 11 odsto ispitanika reklo da je spremno da ratuje za zemlju

 

BiH se nalazi u top 10 zemalja čiji su građani spremni da ratuju za svoju državu, dok su na začelju tabele završile zemlje zapadne i južne Evrope. Rezultate globalnog ispitivanja je sproveo Gallup.

 

Kako su pokazali rezultati, na prvom mjestu su se našli Finci, kojih se čak 74 procenata izjasnilo da je spremno da ratuje za svoju državu. Sa procentom manje, i na drugom mjestu, našli su se Turci, a treću poziciju zauzeli su Ukrajinci, čijih 62 odsto ispitanika je odgovorilo da je spremno za rat.

 

Rusija se našla na četvrtoj poziciji, a prema rezultatima, 59 odsto ispitanih Rusa reklo je kako je spremno da ratuje za svoju zemlju. Na spisku zemalja našlo se I Kosovo, i zauzelo peto mjesto sa 58 procenata. Sa po 55 procenata Bosna i Hercegovina i Švedska dijele šesto i sedmo mjesto, zatim slijedi Grčka sa 54 odsto, Poljska sa 47, dok je Srbija na desetom mjestu sa 46 procenata.

 

Prema podacima upisanim u mapu, vidi se da spremnost državljana da ratuju za svoje države opada sa istoka Evrope prema zapadu, pa su se na krajnjem zapadu našle zemlje čiji su građani najmanje spremni za rat.

 

Posljednja na spisku od 28 zemalja našla se Holandija, čijih samo 15 odsto građana se izjasnilo kao spremno da ratuje za Holandiju. Sa tri procenta više, pretposljednju poziciju zauzela je Njemačka, a iznad nje su Belgija sa 19, Italija sa 20, Španija 21, Austrija 21, Češka 23, Bugarska 25...

 

Za ovo istraživanje ispitano je 62.398 ljudi iz cijelog sveta, u svakoj zemlji na uzorku od oko 1.000 muškaraca i žena. U 30 zemalja ispitivanja su obavljana uživo, u 12 preko telefona, a u 22 preko interneta, u periodu od septembra do decembra 2014. godine.

 

Na svjetskom nivou ispitivanje je pokazalo da su Evropljani najmanje spremni da ratuju za svoje zemlje, a u prosjeku 61 posto ispitanika u 64 zemlje je reklo da bi. Na prvom i drugom mjestu u svijetu su Maroko i Fidži sa 94 odsto, zatim Pakistan i Vijetnam sa 89 i Bangladeš sa 86 procenata.

 

Ako je suditi po rezultatima ankete, najmiroljubivija država bi mogla da bude Japan, čijih je samo 11 odsto ispitanika reklo da je spremno da ratuje za zemlju.

 

 

(Nedeljnik.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!