Sud BiH donio presudu

Bivšem optuženiku za genocid u Srebrenici Aleksandru Cvetkoviću BiH treba isplatiti 255.000 KM za naknadu štete

Hronika21.08.17, 17:42h

Bivšem optuženiku za genocid u Srebrenici Aleksandru Cvetkoviću BiH treba isplatiti 255.000 KM za naknadu štete
Cvetković je uhapšen u augustu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH

 

Sud BiH donio je presudu po kojoj je Aleksandru Cvetkoviću, bivšem optuženiku za genocid u Srebrenici, Bosna i Hercegovina dužna isplatiti 255.000 konvertibilnih maraka (KM) kao naknadu štete zbog boravka u pritvoru, javlja BIRN-Justice Report.  

 

Cvetković, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen je optužbe da je učestvovao u počinjenju genocida u Srebrenici u julu 1995., a zbog boravka u pritvoru tužio je BiH.

 

Prema prvostepenoj presudi, Cvetkoviću je BiH dužna isplatiti oko 167.000 KM zbog nezakonitog lišenja slobode, a preostali dio novca zbog izgubljene dobiti tokom boravka u pritvoru.

 

Cvetkovićev branilac, Miloš Sikiraš, je kazao da je ovakva presuda “očekivana stvar” iako misli da će se Pravobranilaštvo BiH žaliti.

 

- Vjerujem da će ovaj proces završiti pozitivno po mog klijenta. Vjerujem da će biti potvrđena prvostepena presuda - rekao je Sikiraš.

 

Cvetković je uhapšen u augustu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH.

 

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostepene presude u julu 2015. godine. Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u julu 1995. učestvovao u ubistvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

 

Na presudu kojom je dosuđen iznos naknade štete za Cvetkovića moguće je uložiti žalbu.

 

(FENA/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!