Izveden Vedranov Albinonijev Adagio

Muzikom za mir kod Vječne vatre: I u Sarajevu odata počast nevinim žrtvama napada u Barceloni

Hronika19.08.17, 13:33h

Muzikom za mir kod Vječne vatre: I u Sarajevu odata počast nevinim žrtvama napada u Barceloni
- U Barceloni se, u vrijeme opsade Sarajeva, tačno u podne, na La Rambli svirao Vedranov Albinonijev Adagio. Bila je to muzika u znak sjećanja za nevine žrtve terora nad gradom i njegovim građanima - podsjetio je Ibrahim Spahić


 

"Musica per la pau e la memoria - Za nevine žrtve terorizma u Barceloni - No Pasaran", naziv je današnjeg događaja koji je organiziran u Sarajevu, a kojim je odata počast nevinim žrtvama terorizma u Barceloni.

 

Kod Vječne vatre u Titovoj ulici u Sarajevu danas u 12 sati, u organizaciji Međunarodnog centra za mir, upriličen je događaj kojim je osuđen terorizam u Barceloni, gradu u kojem se u vrijeme opsade Sarajeva tačno u podne, na Las Ramblasu svirao Vedranov Albinonijev Adagio, za nevine žrtve terora nad gradom i njegovim građanima.  
 

 

Umjetnice Nejla Komar i Fatima Mehmedović, učenice Srednje muzičke škole, danas kod Vječne vatre izvele su Albinonijev Adagio i svirale muziku za mir i sjećanje.

 

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić, nakon terorističkog napada u Barceloni, uputio je porodicama ubijenih saučešće i izraze podrške za oporavak povrijeđenih, osudivši svaki oblik terorizma, nasilja i napada na nevine civile.

 

- U Barceloni se, u vrijeme opsade Sarajeva, tačno u podne, na La Rambli svirao Vedranov Albinonijev Adagio. Bila je to muzika u znak sjećanja za nevine žrtve terora nad gradom i njegovim građanima - podsjetio je Spahić.

 

U terorističkom napadu u Barceloni u četvrtak navečer ubijeno 14, a povrijeđeno oko 100 ljudi, kada je terorista kombijem ušao u pješačku zonu na popularnoj šetnici Las Ramblas i skoro 500 metara gazio sve pred sobom.

 

(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook