Reakcija nakon odluke Skupštine KS

Ambasada SAD u BiH: Razočarani smo što sarajevska škola nosi ime osobe koje je glorifikovala Hitlera

Front18.08.17, 20:07h

Ambasada SAD u BiH: Razočarani smo što sarajevska škola nosi ime osobe koje je glorifikovala Hitlera
Uz komentar je postavljen link na Izvještaj o slobodi širom svijeta za 2016. godinu, u kojem se navodi informacija da je u oktobru Skupština Kantona Sarajevo imenovala ulicu i osnovnu školu po Busuladžiću, "antisemiti iz perioda Drugog svjetskog rada koji je glorifikovao Hiltera"

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini saopćila je da je duboko razočarana što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala Osnovnu školu "Dobroševići", u sarajevskoj općini Novi Grad, po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću, čiji su se stavovi često poklapali sa ideologijom nacizma.

 

- Duboko smo razočarani što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti - navodi se u komentaru objavljenom na Twitter nalogu američke Ambasade.

 

Uz komentar je postavljen link na Izvještaj o slobodi širom svijeta za 2016. godinu, u kojem se navodi informacija da je u oktobru Skupština Kantona Sarajevo imenovala ulicu i osnovnu školu po Busuladžiću, "antisemiti iz perioda Drugog svjetskog rada koji je glorifikovao Hiltera".

 

- Predsjednik Jevrejske zajednice oštro je osudio ovaj čin. Do kraja godine škola nije promijenila zvanični naziv - navedeno je u Izvještaju.

 

Ova odluka mjesecima izaziva burna reagiranje u javnosti, a i prije samog glasanja u Skupštini, predstavnici opozicije koji nisu bili saglasni s tim prijedlogom napustili su sjednicu. Ipak, to nije spriječilo usvajanje odluke u drugom pokušaju.

 

Opštinski sud u Sarajevu je 9. avgusta donio konačno rješenje o izmjenama podataka o ovoj osnovnoj školi. Skupština Kantona Sarajevo na sjednici u oktobru prošle godine prihvatila je prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima zove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja, sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji nisu bili saglasni sa ovim prijedlogom.

 

Opozicija, koju čine Naša stranka, Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokratska fronta (DF), iznijela je stav da naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovjetiti sa fašizmom. Oni su tada istakli da Busuladžić nije dostojan da škola nosi njegovo ime zbog fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu i stavova prema ženama.
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook