Milorad Dodik, predsjednik RS

Republika Srpska neće sprovoditi odluku Ustavnog suda BiH, nećemo dozvoliti da budemo poniženi

Front18.08.17, 18:25h

Republika Srpska neće sprovoditi odluku Ustavnog suda BiH, nećemo dozvoliti da budemo poniženi
On je rekao za "Sputnjik" da je ozbiljan presedan napravljen oko imovine jer to može da posluži kao priča o tome da se sva imovina, ne samo vojna, nego i putevi, svi javni objekti, šume i ostalo knjiže na nivou BiH

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH da vojni objekat Veliki Žep u Han Pijesku u Srpskoj treba uknjižiti na ime BiH, nesprovodiva i da je Srpska neće sprovoditi, javlja Srna, a prenose mediji.

 

"Mi nećemo dovesti do toga da Republika Srpska na ovaj način bude ponižena", naglasio je Dodik.

 

On je rekao za "Sputnjik" da je ozbiljan presedan napravljen oko imovine jer to može da posluži kao priča o tome da se sva imovina, ne samo vojna, nego i putevi, svi javni objekti, šume i ostalo knjiže na nivou BiH.

 

"Kada sud donese takvu odluku, šta da mi uradimo? A, u Ustavu BiH piše da Republika BiH, koja je do tada imala takav status, nastavlja da radi kao BiH sa unutrašnjom organizacijom i pravima predviđenim ovim ustavom. I taj Ustav ignorišu. Pozivaju se na 1991. godinu. To je nevjerovatno, ali moraju da znaju da ćemo reagovati u svakom slučaju", istakao je Dodik.

 

O izjavi lidera SDA Bakira Izetbegovića da je međunarodna zajednica još prije deset godina počela da napušta Bošnjake, Dodik je rekao da je to fingirana priča u kojoj Izetbegović želi da ponovo pridobije strance da mu se pravdaju.

 

"Oni su je napustili onog trenutka kada Turska dolazi u probleme sa Zapadom, malo se gubi interes. U praktičnom smislu, i sada su oni koji sjede u Sarajevu spremni isključivo da podrže politiku Izetbegovića i muslimana, ne uvažavajući nikakve realne odnose", rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, činjenica je da je Izetbegović značajno politički propao i da nema neke posebne snage, i možda ga stranci zaobilaze.

 

"Ali, znam da se u Sarajevu oko nekih drugih Bošnjaka koji računaju da bi mogli da budu perspektivni u budućnosti, pletu razne intrige koje treba da ih dovedu na vlast i da budu poslušni toj međunarodnoj zajednici", rekao je Dodik.

 

Hipotetički govoreći, kaže Dodik, kada bi danas međunarodna zajednica prestala da navija za Bošnjake, previše je toga učinila u prošlosti da bi mogla da amnestira ili da glumi neutralnost u tom pogledu.

 

"Bakiru Izetbegoviću uvijek fali više i zato proziva međunarodnu zajednicu", rekao je Dodik.

 

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH. Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

 

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srni je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook