Suđenje za zločine na području Višegrada

Potresno svjedočenje: Mene je nožem zaparao po grudima, a njoj stavio oštricu pod vrat i rekao...

Hronika17.08.17, 11:37h

Potresno svjedočenje: Mene je nožem zaparao po grudima, a njoj stavio oštricu pod vrat i rekao...
Zajedno s Momirom i Mirkom je optužen i Petar Tasić, a na teret im se stavlja da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag

 

U nastavku suđenja Momiru, Petru i Mirku Tasiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada 1992. godine, zaštićena svjedokinja P-2 je dala iskaz bez prisustva javnosti.



Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da je svjedokinja P-2 zatražila da joj se odrede dodatne mjere zaštite koje se odnose na zatvaranje glavnog pretresa za javnosti, što je Sudsko vijeće i odobrilo, javlja BIRN-Justice Report. 

 

Tužilaštvo BiH je optužilo Momira i Mirka Tasića za silovanje dvije osobe. Kako je navedeno u optužnici, Mirko Tasić je došao u stan oštećene P-1, u kojem je bila i P-2, koju je nožem zaparao po grudima, a P-1 stavio oštricu noža pod vrat govoreći da će je ubiti.



Zajedno s Momirom i Mirkom je optužen i Petar Tasić, a na teret im se stavlja da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.



Momir i Petar Tasić su optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a Mirko Tasić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu.

 

Prema službenom rasporedu suda suđenje će se nastaviti 24. augusta.



(FENA/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook