SIPA pretresla deset lokacija

U akciji 'Povratnik' uhapšeno šest dilera drogom, za jednim se još traga

Hronika17.08.17, 10:55h

U akciji 'Povratnik' uhapšeno šest dilera drogom, za jednim se još traga
Još jedna osoba je saslušana u svojstvu osumnjičene, nakon čega je otpuštena iz službenih prostorija, dok se za jednom osobom traga


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji s policijskim službenicima Policije Brčko Distrikta BiH, započeli su jučer operativnu akciju kodnog naziva „Povratnik“ koja je usmjerena na suzbijanje neovlaštenog prometa opojnim drogama. 


U okviru te akcije, na području Brčko Distrikta BiH uhapšeno je šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama. Još jedna osoba je saslušana u svojstvu osumnjičene, nakon čega je otpuštena iz službenih prostorija, dok se za jednom osobom traga.


Navedene osobe sumnjiče se da su, od septembra 2016. do augusta 2017. godine, u saradnji s osobama iz Republike Srbije, nabavljale opojnu drogu heroin i vršile distribuciju i preprodaju na području BiH. Također se sumnjiče da su na području BiH nabavljale i distribuirale opojnu drogu marihuana i spid. Nad osobama lišenim slobode još uvijek traje kriminalistička obrade i one će tokom dana biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

 

Pretreseni su objekati na ukupno deset lokacija na području Brčko Distrikta BiH i Tuzle, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. U okviru te akcije pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno oko 600 grama praškaste materije koja svojim izgledom i svojstvima asocira na opojnu drogu heroin, oko 100 grama suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, nekoliko tableta ekstazija, digitalna vaga, folije i selotejp trake korištene za pakovanje opojne droge, komad vatrenog oružja bez dozvole sa municijom, laptopi, računari, mobilni telefoni i SIM kartice, uređaji za pohranu podataka, određeni dokumenti, bilješke i rokovnici, određena količina zlata i novac u ukupnom iznosu od oko 30.000 KM.

 

Aktivnosti su realizirane po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.

 

Prilikom rada na tom predmetu ostvarena je izuzetno uspješna saradnja s policijskim službenicima Policije Brčko Distrikta BiH i MUP-a Tuzlanskog kantona, te su policijski organi još jednom pokazali da smo svi na istom zadatku i da imamo isti cilj, da se borimo protiv kriminala i osiguramo sigurno okruženje građanima BiH, saopćeno je iz SIPA-e. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook