odbijena apelacija Pravobranilaštva RS-a

Ustavni sud BiH: Vojna imovina se može knjižiti na državu BiH

Front16.08.17, 08:19h

Ustavni sud BiH: Vojna imovina se može knjižiti na državu BiH
Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna

 

Ustavni sud BiH je donio Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS-a.

 

Naime, pravobranilaštvo RS-a je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

 

Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna.

 

- Ovo je tačka na ''I'' za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH. Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH - kazao je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amir Jerlagić.  

 

Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uvjet iz 2009. godine.

 

Iz SBiH podsjećaju da se u Talinu Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

 

Takođe podsjećaju da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, te stoga očekuju da će se u taj proces knjiženja vojne – državne imovine aktivno uključiti svi izvršni organi iz RS-a (Vlada RS-a sa ministarstvima, Geodetski zavod RS-a itd).

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!