Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH izrazito zabrinut

Zvono za uzbunu: 155 radnika Velproa dobilo otkaze, iz Konzuma u BiH zid šutnje

Biznis Klub15.08.17, 08:35h

Zvono za uzbunu: 155 radnika Velproa dobilo otkaze, iz Konzuma u BiH zid šutnje
Za socijalne partnere, nema sumnje, restrukturiranje Konzuma neće završiti likvidacijom Velproa i otpušenjem 155 radnika, ali ni sindikatu ni javnosti još nije predočen broj prodavnica koje će biti zatvorene ni broj radnika koji će dobiti otkaz

 

155 radnika Velproa dobilo je otkaze nakon što je restrukturiranjem Agrokorovog poslovanja u našoj zemlji pokrenuta likvidacija ove kompanije.

 

Otpušteni radnici dobili su otpremnine, a određen broj je zbrinut u drugim kompanijama. Iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH upozoravaju da još uvijek nije poznat tačan broj radnika Agrokorovih kompanija u našoj zemlji koji će dobiti otkaz, javila je sinoć Federalna televizija.

 

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti naše zemlje izrazito je zabrinut. Likvidacija i otpuštanje radnika Velproa je zvono za uzbunu. Međutim, za određeni broj radnika nađeno je novo zaposlenje.

 

“Jedan određen broj radnika je zbrinut. To je u ovom objektu u Čitluku, jedan dio radnika je prebačen u Kiseljak i u neke druge kompanije i u ovom momentu se pregovara za dio radnika u Tuzli sa kompanijom AKM Tuzla”, tvrdi Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih BIH.

 

Iz Konzuma u našoj zemlji zid šutnje na novinarske upite. Nešto rječitiji su bili u centrali Agrokora.

 

“Planovi koji su bili javno prezentirani se realiziraju u dijalogu i dogovoru sa socijalnim partnerima”, kazali su za FTV.

 

Stanjem u Agrokoru bavi se i ugledni list The Economist koji u analizi ističe da, kada bude utvrđeno pravo stanje dugova u Agrokorovim kompanijama, to može urušiti napore Ante Ramljaka, povjerenika Hrvatske vlade za Agrokor, u stabilizaciji poslovanja. To bi za region zapadnog Balkana značilo novu recesiju, navedeno je u članku.

 

Za to vrijeme na prodaju su jahta i helikopter Ivice Todorića kao kap u moru prikupljanja neophodnih finansijskih sredstava. Dok se u centrali Agrokora bore za svaki novčić, u našoj zemlji, sindikalisti se bore za svako radno mjesto.

 

Za socijalne partnere, nema sumnje, restrukturiranje Konzuma neće završiti likvidacijom Velproa i otpušenjem 155 radnika, ali ni sindikatu ni javnosti još nije predočen broj prodavnica koje će biti zatvorene ni broj radnika koji će dobiti otkaz.

 

“Ono što je faza u procesu rekonstrukcije jeste – konkretna provedba, dosta smo govorili onako paušalno o planovima sada se konkretno vidi šta se dešava. Objekti se zaista zatvaraju”, dodaje Beširović.

 

Ranije je Ante Ramljak najavio da će se krajem augusta ponovno sastati sa čelnicima državne i federalne vlasti i da bi od septembra maloprodajno poslovanje Agrokora u našoj zemlji trebalo biti razdvojeno na Konzum i Mercator.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook