Reditelj Jasmin Duraković nakon premijere na SFF-u

Rad na 'Posljednjoj barijeri' bio je jedno od najtežih iskustava u mojoj karijeri

Kultura14.08.17, 10:14h

Rad na 'Posljednjoj barijeri' bio je jedno od najtežih iskustava u mojoj karijeri
Olakšavajuća okolnost je bila što smo mi u BiH imali iskustvo sa izbjeglištvom i lakše smo razumjeli ove ljude. U filmu smo se bavili pitanjem odnosa određenih evropskih vlada prema problemu izbjeglica i duplim standardima, otkriva gost Novog dana

 

Dugometražni igrani film "Posljednja barijera" prikazan je u nedjelju premijerno u okviru 23. Sarajevo Film Festivala. Reditelj filma Jasmin Duraković bio je gost Novog dana u kojem je govorio o snimanju ovog filma, problemu bh. kinematografije i radu na "Baladi o Pišonji i Žugi".

 

Duraković je kasno sinoć bio na premijeri "Posljednje barijere", pa je, priznaje, vrlo umoran, ali i zadovoljan.

 

"Na premijeru je došlo mnogo gledalaca, skupila se ekipa iz cijelog svijeta. Vrlo smo umorni, ali i zadovoljni", kaže reditelj.

 

Snimanje filma koji govori o sirijskoj krizi i problemu izbjeglica započelo je u oktobru 2015. Snimalo se na nekoliko lokacija, od granice Mađarske i Srbije, Orašja sve do Beča. Duraković za N1 otkriva da je rad na "Posljednjoj barijeri" bio jedno od najtežih iskustava u njegovoj karijeri.

 

"Ovo je bio jedan od emotivno najtežih poslova kojim sam se bavio. Olakšavajuća okolnost je bila što smo mi u BiH imali iskustvo sa izbjeglištvom i lakše smo razumjeli ove ljude. U filmu smo se bavili pitanjem odnosa određenih evropskih vlada prema problemu izbjeglica i duplim standardima", otkriva gost Novog dana.

 

Snimanje "Posljednje barijere" bio je zanimljiv iskustvo, a u filmu se pokušao napraviti balans između balkanske priče i onog što evropska publika očekuje od filma. Jako je bilo važno da premijera bude održana na SFF-u, festivalu koji je, kako kaže Duraković, najjači na ovim prostorima, ali i festivalu kojem nema ravnog od Praga do Istanbula.

 

Kultura nije u fokusu naših političara i konačno bi se trebao donijeti zakon koji bi doveo do popravljanja stanje u bh. filmu, ističe Duraković. Dok se to ne desi naši filmaši će morati zavisiti od stranog novca. Također, donošenje tog zakona dovelo bi do priljeva sredstava u BiH.

 

"Tokom snimanja 'Posljednje barijere' mogao sam austrijski novac potrošiti u Subotici, ali sam odlučio da snimamo u BiH, u Orašju. Od našeg filma Orašje je zaradilo 150.000 KM", dodaje reditelj.

 

Na kraju gostovanja Duraković otkriva da je upravo zbog novca stalo snimanje filma "Balada o Pišonji i Žugi".

 

"Čekamo godinama da završim rad na filmu i kako stvari stoje prije ću snimiti još jedan film sa stranim novcem nego 'Baladu'. Nadam se da ćemo u aprilu naredne godine završiti film", kaže Duraković.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook