nisu nimalo bezazleni

Klasične rečenice svih manipulatora: Prepoznajete li ih u svojoj okolini?

Lifestyle13.08.17, 19:38h

Klasične rečenice svih manipulatora: Prepoznajete li ih u svojoj okolini?
Kako biste ih na vrijeme uočili, ovo su najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju kontrolirati svoje "žrtve" i narušiti im samopouzdanje

 

Manipulatori žele upravljati drugom osobom i tako doći do vlastitog cilja.

 

Kada počnete često preispitivati svoje misli, osjećaje i uvjerenja, manipulatori tada imaju moć vladati svakim aspektom vašeg života.

 

Kako biste ih na vrijeme uočili, ovo su najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju kontrolirati svoje "žrtve" i narušiti im samopouzdanje.

 

"Nisi me razumio/razumjela."

 

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namjerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumjeli što je htio reći. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama te preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i vjerujete.

 

"Previše dramatiziraš."

 

Manipulatori vrlo često koristi ovu rečenicu ili sličnu ''Reagiraš pretjerano''. Kada vas manipulator etiketira kao osbu koja previše dramatizira onemogućuje vam da izrazite vlastite emocije i da kažete ono što mislite. Kad god budete htjeli podijeliti neki svoj problem, reći će vam kako pretjerujete.

 

Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite izbjeći sukob.

 

"Trebaš me."

 

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njega ne možete funkcionirati. Ako u to počnete vjerovati, kontrolirat će vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

 

"Ti si…

 

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji stvoriti osjećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka. Ukoliko takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to vjerovati. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava, piše Zadovoljna.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook