VIDEO/ OTVORENA IZLOŽBA U GALERIJI 'CHARLAMA'

Uoči bh. premijere filma 'Posljednja barijera': Šokantni foto i video materijal o sirijskim izbjeglicama u Evropi

Kultura12.08.17, 18:56h

Uoči bh. premijere filma 'Posljednja barijera': Šokantni foto i video materijal o sirijskim izbjeglicama u Evropi
U galeriji savremene umjetnosti "Charlama" u Sarajevu otvorena je izložba i prikazan dokumentarni video-materijal austrijskog fotografa Hannesa Fretzera, čiji je dio sadržaj dugometražnog igranog filma bh. režisera Jasmina Durakovića "Posljednja barijera", a koji će sutra premijerno biti prikazan u kinu Cinema City u okviru 23. Sarajevo Film Festivala

 

 

Izložba i dokumentarni video materijal austrijskog filmadžije i fotografa Hannesa Kretzera u produkciji DEPO-a i Galerije savremene umjetnosti Charlama, a povodom bh. premijere filma „Posljednja barijera“ reditelja Jasmina Durakovića na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu


U galeriji savremene umjetnosti "Charlama" u Sarajevu otvorena je izložba i prikazan dokumentarni video-materijal austrijskog fotografa Hannesa Fretzera, čiji je dio sadržaj dugometražnog igranog filma bh. režisera Jasmina Durakovića "Posljednja barijera", a koji će sutra premijerno biti prikazan u kinu Cinema City u okviru 23. Sarajevo Film Festivala.

 

- Današnji multimedijalni event dio je predstavljanja dugometražnog igranog filma "Posljednja barijera". Naime, austrijski snimatelj i fotograf Hannes Fretzer, koji u filmu igra jednu od glavnih uloga, dokumentarno je pratio na licu mjesta najveću izbjegličku krizu u Evropi. Njegov foto i video materijal koji predstavljamo nastao je od Grčke, preko Makedonije i Srbije, do Mađarske i Austrije - izjavio je Feni redatelj Duraković.


Večerašnjom projekcijom prvi put je predstavljen autentični materijal sniman tokom izbjegličke krize u Evropi.

 

20747910-10211446255926624-1492315458-o


- Radi se dokumentarnom filmu koji sam snimao prateći izbjegličku turu od Grčke do Austrije. Drago mi je da je publika imala priliku vidjeti cjelokupni foto i video materijal koji sam snimio na svojoj balkanskoj ruti izbjeglica iz Sirije – istakao je Fretzer, čija će izložba biti otvorena do 30. augusta u galeriji "Charlama".  

 
U filmu Hannes Kretzer igra snimatelja koji radi dokumentarni materijal u trenucima najvećeg talasa izbjeglica iz Sirije u Evropu. Istovremeno, Fretzer je pratio i put izbjeglica od Grčke, preko Srbije i Mađarske i Hrvatske do Slovenije i Austrije bilježeći neviđene ljudskih drama u trenucima dok se događala historija. 

 


 

Dio tih materijala je i u dugometražnom igranom filmu „Posljednja barijera“, dok je izložba i prikazivanje kompletnog dokumentarnog materijala u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama prva i jedinstvena prilika da publika u BiH i Evropi vidi kompletni i dramatični foto i video materijala koji je Kertzer napravio na svome balkanskoj ruti izbjeglica iz Sirije. Neki od materijala su šokatnog sadržaja i prvi put su javno prikazani upravo na ovoj izložbi.
 

Izložba traje do 30. avgusta ove godine, a bh. premijera međunarodnog igranog filma „Posljednja barijera“ reditelja Jasmina Durakovića je 13. avgusta, u 21:45h, u Velikoj dvorani multiplexa Cinema City.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook