PREMA PISANJU HRVATSKIH MEDIJA

Da li KONZUM u BiH preuzima banka iz Saudijske Arabije: Na policama uskoro većina artikala sa Istoka?!

Biznis Klub12.08.17, 18:18h

Da li KONZUM u BiH preuzima banka iz Saudijske Arabije: Na policama uskoro većina artikala sa Istoka?!
Ako banka iz Saudijske Arabije preuzme Konzum BiH, tada bi te trgovine djelovale samo u Federaciji. Dodatan je strah da bi se zbog toga ubuduće trgovine Konzuma u BiH mogle okrenuti robi s istoka, piše Večernji list

 


Prema najnovijem pisanju Večernjeg lista, za Konzum u BiH navodno postoji ozbiljna ponuda dijela ovdašnjih poduzetnika iza kojih stoji banka iz Saudijske Arabije, koja već posluje na tržištu BiH. Navodno je i pismo namjere već došlo u Agrokor. 


Kako navodi Večernji list, pozivajući se na najave izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, već je posve izvjesno da će u septembru doći do razdvajanja Mercatora i Konzuma na bh. tržištu. Neki dobavljači iz Hrvatske već se boje da bi to razdvajanje moglo značiti da Konzum preuzme sve obveze pa da zbog prevelikog opterećenja završi u stečaju, u kojoj bi svoju priliku mogla naći banka. 


Ako banka iz Saudijske Arabije preuzme Konzum BiH, tada bi te trgovine djelovale samo u Federaciji. Dodatan je strah da bi se zbog toga ubuduće trgovine Konzuma u BiH mogle okrenuti robi s istoka, piše ovaj list.


Sumnje da se teži da banka s okupljenim poduzetnicima preuzme tamošnji Konzum pojačana je jer navodno hrvatski dobavljači nisu stalno pozivani na sastanke u BiH s tamošnjim dobavljačima. 


Dobavljači u BiH pozdravili su razdvajanje Konzuma i Mercatora, ali i poduzeli niz mjera da zaštite svoja prava. Prošli mjesec održali su sastanak s predstavnicima Vijeća ministara BiH i još nekim nadležnim institucijama, a predstavnici pregovaračkog tima zatražili su da se ne potpisuje ugovor s Mercatorom za isporuku robe bez prethodno dobivene jedinstvene garancije te da Mercator preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH sukladno trenutačnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno sukladno tekućem udjelu Mercatora u prodaji Konzuma BiH. 


Za nastavak poslovne suradnje s Konzumom u BiH traže garanciju Sarajevskog kiseljaka i Leda iz Čitluka kako bi se pokrio dio tekućih potraživanja. To su predočili Ramljaku na nedavnom sastanku. Pozdravljaju ponovno uvođenje Mercatora na tržište BiH, dokapitalizaciju Konzuma i podmirivanje dugovanja i obaveza Konzuma prema dobavljačima u BiH. 


Odluka o vraćanju Mercatora na tržište BiH trebala bi se prihvatiti na sjednici privremenog vjerovničkog vijeća krajem kolovoza. Mercator će preuzeti natrag svoja 83 dućana koja su bila u najmu i vlasništvu prije spajanja s Konzumom, a kojemu ostaju njegovi dućani. 


Kako je nedavno rekao Ramljak, analize pokazuju da je najbolje rješenje imati dva različita formata u BiH, navodi Večernji list.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook