Raste napetost između SAD i Sjeverne Koreje

Trump razmatra vojnu opciju, Moskva i Berlin zabrinuti: Amerika spremna za novi rat?

Front11.08.17, 19:15h

Trump razmatra vojnu opciju, Moskva i Berlin zabrinuti: Amerika spremna za novi rat?
Otok u Pacifiku je stanovnicima podijelio informacije o tome kako da se ponašaju u slučaju napada raketom. Moskva je rekla da razmjena prijetnji između Washingtona i Pyongyanga zabrinjava

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je poručio kako je američka vojska "spremna i naoružana" da se pozabavi Sjevernom Korejom, prenosi BBC. Trump je tako nastavio retoričko nadjačavanje sa režimom iz Pyongyanga.

 

- Vojne opcije su sada na stolu, spremne i naoružane, ukoliko se Sjeverna Koreja ne bude ponašala mudro. Nadam se da će Kim Jong-un pronaći drugi put - napisao je Trump na društvenim mrežama.

 

On je tako odgovorio Sjevernoj Koreji koja ga je optužila da Korejski poluotok dovodi na rub nuklearnog rata. Oni su najavili objavu planova da ispale rakete na američku teritoriju Guam.

 

Otok u Pacifiku je stanovnicima podijelio informacije o tome kako da se ponašaju u slučaju napada raketom. Moskva je rekla da razmjena prijetnji između Washingtona i Pyongyanga zabrinjava.

 

Ministar Sergei Lavrov je rekao da postoji visok rizik vojnog sukoba. Njemačka kancelarka je izjavila da nema vojnog rješenja te da je "eskalacija retorike pogrešan odgovor".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook