Ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su "visoki datumi", jer za pripremu je potrebno par sastojaka da bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku, kojeg neki zovu kljuka, struga, greba...
Dakle, kljukuša je starinsko jelo sa kojim se može eksperimentisati, pa preporučujemo da probate ovaj recept:
Potrebno:
- oko 2 kg krompira,
- 200 g brašna,
- 150 ml ulja,
- soli po ukusu,
- biber po ukusu,
- 2 glavice luka (ili praziluk po želji)
- komadić putera
Priprema:
- Oguliti krompir i izrendati ga na krupno rende
- Pomiješati krompir, ulje i začine
- Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati
- Možete dodati sitno sjeckani luk ako volite
- Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije, a neki preporučuju da koristite pleh od rerne
- U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata
- Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.
Kada odozgo lijepo porumeni, gotova je.
(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook