Pritisak država regije urodio plodom

Hrvatska vraća staru cijenu naknade za inspekcijski nadzor

Front10.08.17, 13:39h

Hrvatska vraća staru cijenu naknade za inspekcijski nadzor
"Na stolu je bilo više opcija, ali mislim da je ovo na kraju najbolja. To je zaista dobra vijest i na neki način pobjeda ovog načina pregovaranja", ocijenio je Šarović za Srnu

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će Hrvatska iznos naknade za inspekcijski nadzor vratiti na 90 kuna, odnosno 23,70 KM.

 

On je naveo da je nakon jutrošnjih, završnih konsultacija sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem to pitanje definitivno usaglašeno i da se sve "vraća na staro".  

 

"Na stolu je bilo više opcija, ali mislim da je ovo na kraju najbolja. To je zaista dobra vijest i na neki način pobjeda ovog načina pregovaranja", ocijenio je Šarović za Srnu.

 

On je istakao da će već sutra odluka Hrvatske biti objavljena u njihovim službenim novinama.

 

Hrvatska je ranije usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što je izazvalo nezadovoljstvo susjednih zemalja. Tim potezom je poskupila naknada za inspekcijski nadzor sa 90 na 2000 kuna (oko 530 maraka) Šarović je tako potvrdio informacije koje su ranije jutros prenijeli pojedini hrvatski mediji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook