Razriješena misterija oko ugovora smijenjenog šefa Klinike za ortopediju

KCUS podnosi KRIVIČNE PRIJAVE protiv ljekara zbog 'udruživanja u potpisima podrške dr. Gavrankapetanoviću'?!

Hronika05.08.17, 09:15h

KCUS podnosi KRIVIČNE PRIJAVE protiv ljekara zbog 'udruživanja u potpisima podrške dr. Gavrankapetanoviću'?!
Šta je stvarni razlog uklanjanja Gavrankapetanovića s čela Klinike - jasno je Menadžmentu i Upravnom odboru. Sam Gavrankapetanović kaže - ne želim voditi kliniku pod rukovodstvom koje ne razumije dušu hirurga

 

Ugovor o radu hirurga Ismeta Gavrankapetanovića - bar dio u koji smo imali uvid, ukazuje na to da nije istekao - kako je jučer obavijestio Menadžment Kliničkog centra, što bi značilo da je Gavrankapetanović, ipak smijenjen, javlja N1.

 

Međutim, tražili smo, ali obrazloženje vrha Kliničkog danas nismo dobili. Gavrankapetanović tvrdi da su iz Upravnog odbora institucije najavili i podnošenje krivičnih prijava protiv određenih osoba koje su potpisale peticiju podrške doktoru Gavrankapetanoviću.

 

Zašto Ismet Gavrankapetavnović više nije na čelu Klinike za ortopediju? Istekao mu je ugovor. To je bilo obrazloženje Menadžmenta Kliničkog centra. Ipak Aneks ugovora o radu hirurga Gavrankapetanovića govori drugačije:

 

"Zaposlenik Ismet Gavrankapetanović će pored posla šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju obavljati i poslove šefa Dječijeg odjeljenja u periodu od tri godine, počev od 01.4.2015. godine".

 

Šta je stvarni razlog uklanjanja Gavrankapetanovića s čela Klinike - jasno je Menadžmentu i Upravnom odboru. Sam Gavrankapetanović kaže - ne želim voditi kliniku pod rukovodstvom koje ne razumije dušu hirurga. U kabinet mu je prethodnih dana stigao dopis, Dželaludina Junuzovića, koji osim što je šef hirurških disciplina, na Kliničkom uživa još najmanje dvije funkcije, među kojima i predsjednik Disciplinkse komisije:

 

"02.08.2017. godine u Kabinet Generalne direktorice zaprimljena je Izjava jednog manjeg broja ljekara Vaše Klinike čime se izražava negodovanje o navodnom preustroju, te rotaciji šefa Klinike. Po nalogu Generalne direktorice molim da se hitno očitujete na osnovu kojih informacija i argumenata ste prikupljali potpise i izjave".

 

Jutros je, tvrdi, Gavrankapetanović na hirurški sastanak došao i sam predsjednik Upravnog odbora, Jasmin Kapetanović. Izvijestio je hirurge kako je jedna od odluka Upravnog podnošenje krivičnih prijava protiv NN osobe ili više njih, zbog udruživanja u potpisima podrške doktoru Gavrankapetanoviću. U telefonskom razgovoru Kapetanović nije želio komentarisati slučaj. Uputio je na press službu. Press služba ne odgovara. Potpisnici peticije mogli bi podršku kolegi pravdati pred pravosudnim institucijama.

 

"Nema straha, je li vam mi ličimo na osobe koje se mogu uplašiti, je li vi mislite da bismo mi trebali imati strah", pita Senad Maksić, hirurg.

 

"Odmah sam uvidjela da je veći dio bivše upravljačke strukture na bolovanju, gotovo svi članovi Menadžmenta i direktori su bili na bolovanju, dugom za koje nismo mogli da utvrdimo uzrok, a ta uporna bolovanju su trajala mjesecima", kazala je ranije direktorica Sebija Izetbegović.

 

Trošio je previše sindikalni novac - kazao je Menadžment za Suada Rožajca, bivšeg predsjednika Sindikata Kliničkog. Prvi je govorio o, kako je smatrao, nelogičnim reorganizacijama, bahatom ponašanju, ugrožavanju pacijenata. Smijenjen je i udaljen iz Kliničkog preko noći. Smijenjeni su potom, kako tvrde nelegalno i rukovodioci Ljekarske komore Fahrudin Kulenović i Dragan Stevanović. Javno su govorili o, po njima, pogrešnim potezima Menadžmenta Kliničkog. Smijenjena je potom i dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo. Nelegalno, kaže ona. Čelnici Kliničkog pisali su peticije, obraćali se rektoru, Nastavno - naučnom vijeću. S Kliničkog je otišao i Dragan Đokanović koji je prvi upozorio da direktorica Izetbegović novac od članarina za Ljekarsku komoru, bez znanja ljekara, usmjerava na privatni račun. Tužilaštvo Kantona Sarajevo radi na ovom predmetu.

 

Prilog N1 možete pogledati OVDJE.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook