spekulacije o prekrajanju granica

Wall Street Journal: Sljedeća kriza - Balkan? Srbi bi ,uz Ruse, mogli anektirati dijelove Bosne naseljene...

Hronika02.08.17, 08:30h

Wall Street Journal: Sljedeća kriza - Balkan? Srbi bi ,uz Ruse, mogli anektirati dijelove Bosne naseljene...
Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra vjerovatnim da bi "Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica"

 

Veoma je vjerovatno da bi naredna kriza u Evropi mogla da se dogodi na Balkanu, pod uticajem Rusije i Turske, prognozira "Wall Street Journal", zabrinut da bi, ukoliko do toga dođe, Evropska unija mogla da bude uzdrmana iz temelja.

 

Razrađujući dalje ovu tezu, američki list smatra vjerovatnim da bi "Rusija i Turska ohrabrile svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju regionalnih granica"- prenose Nezavisne

 

List navodi da se Rusija i Turska smatraju "ključnim akterima" u tom dijelu Evrope i "glavnim uzrocima potencijalnih kriza".  

 

Ne pozivajući se na bilo kakve relevatne izvore ili eksperte, "Wall Street Journal" dalje spekuliše da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da "anektira dijelove Bosne naseljene Srbima", a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da "anektira Kosovo na ist način na koji bi Srbija to mogla da uradi u Bosni".  

 

Ipak, list priznaje da je malo vjerovatno da će se takav scenario i dogoditi, jer bi, navodi, "bilo teško za te dvije zemlje da se dogovore oko novih granica".

 

 U nastavku, "Wall Street Journal", kako prenosi "European Western Balkans", upozorava da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog uticaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže sarađuje sa Rusijom, iako je "na papiru" članica NATO.

 

Istovremeno, "Wall Street Journal" konstatuje i da bi "svaka balkanska zemlja radije bila dio EU, nego saveznica Rusije ili Turske". 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook