Prepoznajte ih

Pet znakova da vam u tijelu nedostaje kalija

Lifestyle01.08.17, 20:44h

Pet znakova da vam u tijelu nedostaje kalija
Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz vrećice ili kutije, vjerojatno imate premalo kalija u organizmu, tvrdi nutricionistica Lauren Blake iz Wexner Medical Centrea

 

Kalij osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, regulira tjelesne tekućine i ravnotežu minerala u organizmu. Uz to ublažava učinke pretjerane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svijetu. Povrh svega, štiti krvne žile od oštećenja i zadebljanja te snižava visoki krvni tlak. 

 

Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz vrećice ili kutije, vjerojatno imate premalo kalija u organizmu, tvrdi nutricionistica Lauren Blake iz Wexner Medical Centrea. 

 

Ovo su najčešći znakovi da vam u tijelu nedostaje kalija. 

 

1. Stalno ste umorni


Tijelu je potreban kalij da bi normalno funkcionirao. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalija mogao bi biti uzrok, tvrdi Lauren Blake. Umor može biti i posljedica stresa, loše prehrane i nedostatka sna, što su također problemi koji se povezuju s manjkom kalija u organizmu. 

 

2. Imate česte grčeve u mišićima 


Kalij je nužan za pravilan rad mišića u cijelom tijelu. Kada su razine tog minerala u tijelu niske, pojedinac osjeća bolove i grčeve tijekom dana ili dok vježba. 

 

3. Osjećate slabost i vrtoglavicu 


Količine kalija mogu varirati tijekom dana, a velik pad tog minerala u tijelu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvijestiti. 

 

To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite liječnika, upozorava američka nutricionistica. Nemojte zanemarivati ni ako osjećate trnce u rukama i nogama. 

 

4. Imate visok krvni tlak 


Bez odgovarajućih količina kalija u tijelu, krvne se žile mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog tlaka. Pripazite i na srčane palpitacije –najvažniji mišić u tijelu ne može dobro raditi kada u tijelu postoji neravnoteža natrija i kalija.

 

5. Stalno ste naduti


Tijelo ima problema s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalija. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook