SEDMIČNIK "STAV" NAPAĆENIM BOŠNJACIMA ALI I SRBIMA I HRVATIMA NUDI REVIZIJSKU DILEMU

Ejub Topić: Darvinova teorija o nastanku čovjeka je manjkava i, kao ostatku komunizma, nije joj mjesto u školama?!?

Front28.07.17, 19:31h

Ejub Topić: Darvinova teorija o nastanku čovjeka je manjkava i, kao ostatku komunizma, nije joj mjesto u školama?!?
U posljednjem broju sedmičnika "Stav", neoficijelnog lista vodeće bošnjačke političke stranke SDA autor Ejub Topić zahtjeva reviziju Darvinove terorije evolucije i nastanka čovjeka u obrazovnom sistemu. Po njemu je to ostatak komunističke ideologije, i ona je "najmanjkavija upravo na primjeru ljudske vrste, jer ako je evolucija stvarno naša “majka”, a majmuni naši najbliži rođaci – zar ne bismo trebali izgledati kao na slici u prilogu". Šta vi mislite o ovome?

 

Ako se na popisu 2013. godine kao vjernici izjasnilo 96,64% stanovništva Bosne i Hercegovine (50,7% muslimana, 15,19% katolika i 30,75% pravoslavaca), zar oni ne zaslužuju da se pitanje evolucije, koja je nesporno ateističko dogmatsko uporište, barem razmotri, realno sagleda i definira način njenog izučavanja? Zar nije normalno da se uvaži 3.412.512 vjernika u odnosu na 27.853 ateista i 10.816 agnostika u BiH.

 

Često ostrašćene rasprave između evolucionista i kreacionista, ili, šire gledano, ateista i vjernika, zatalasale su u nekoliko navrata u posljednjoj deceniji i područje bivše Jugoslavije. Prije 12 godina dr. Ljiljana Čolić inicirala je izbacivanje evolucije iz školskih programa u Srbiji, ali je poslije toga morala podnijeti ostavku na mjesto ministra prosvjete. Prije 5 godina javnost u Hrvatskoj zaintrigirao je genetičar Ivan Jurić, koji je na predstavljanju svoje knjige Genetičko podrijetlo Hrvata izjavio: “Evolucija je pogrešna – životne vrste nije stvorila evolucija već Bog. Darwinova teorija ne stoji, a vrste ne nastaju prirodnom selekcijom, već pod uplivom inteligentnog Tvorca.”

 

Trećeg maja ove godine u Narodnoj skupštini Srbije zaprimljena je Peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u našim školama i fakultetima, koju je dostavio dr. Radmilo Rončević. Peticija ima 166 potpisnika (52 akademika i univerzitetska profesora, 61 doktor nauka, magistri, ljekari, inženjeri, pravnici, ekonomisti, filozofi, umjetnici i pet svećenika).

 

Ova je tema 25. maja 2017. godine bila na sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci, nakon čega je saopćeno da to nije mjesto na kojem se može raspravljati o reviziji teorije evolucije (a gdje onda može?), dok u dijelu Federacije BiH nije bilo konkretnih reakcija.

 

Vjerske zajednice, očekivano, imaju uzdržane reakcije štiteći istovremeno temeljne vjerske postulate. Na postavljeno pitanje Islamskoj zajednici BiH o teoriji evolucije, na njihovoj web‑stranici dat je odgovor “da islam naučava istinu o Božijem stvaranju, a nauka ima svoje polje interesiranja i djelovanja. Bilo evolucije ili ne, sve se odvija po Božijim zakonima i Njegovoj volji. Nemamo potrebu ni da potvrđujemo ni da negiramo spomenutu teoriju sve dok ne bude nedvojbeno potvrđena naučna istina. Kur'an jasno kaže da je Allah stvoritelj svega, pa i čovjeka. Da li je to stvaranje bilo trenutno ili kroz evolutivni proces, nije decidno naglašeno. Stvaranje kosmosa i Zemlje odvijalo se u etapama i fazama, kroz evolutivni proces, pa ako se naučno dokaže da je kroz sličan proces teklo stvaranje čovjeka, islam nikada nije bio protiv naučnih istina.”

 

Kardinal Gianfranco Ravasi 2010. godine rekao je da se mora prevazići staromodna podjela između evolucionizma i kreacionizma, a obnoviti poštivanje između vjere i znanosti, jer se uporedo bave istom stvarnošću. Citirajući papu Benedikta XVI, kardinal je pojasnio da evolucija može biti sastavnica božanskog stvoriteljskog projekta. Slična stajališta ima i Srpska pravoslavna crkva, čiji su zvaničnici podržali Papinu izjavu.

 

Razumljivo je da vjerske zajednice ispravno procjenjuju da bi njihovo zalaganje za preispitivanje izučavanja teorije evolucije u školama bilo dočekano “na nož” i suštinski bilo kontraproduktivno. Teško je razumjeti da bosanskohercegovačko društvo u cjelini, intelektualci, filozofi, profesori, stručnjaci iz prirodnih i društvenih nauka, nema potrebu reagirati na činjenicu da su školski programi iz bivše Jugoslavije još dominantni u obrazovnom sistemu iako nema više zajedničke države, komunističke partije, socijalizma, marksizma. Jedina promjena u školskom sistemu jeste uvođenje vjeronauke koja je fakultativna, a evolucija je obavezna, zar ne?

 

Ostatak teksta čitajte u Stavu.

 

Šta vi mislite o ovome?

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook