Strahuju od deložacije

Donesena odluka: Evo šta će biti sa učenicima i nastavnicima Osnovne škole 'Silvije Strahimir Kranjčević'

Hronika28.07.17, 08:07h

Donesena odluka: Evo šta će biti sa učenicima i nastavnicima Osnovne škole 'Silvije Strahimir Kranjčević'
Ponudili smo da nam plaćaju šest KM po kvadratnom metru iako je najniža cijena zakupa na ovom lokalitetu 12 KM

 

Učenici i nastavnici Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” mogu odmarati bez razmišljanja hoće li se imati gdje vratiti u novoj školskoj godini. Savez izviđača FBiH je jučer konkretizovao dogovor oko iznajmljivanja zgrade Doma izviđača školi, tako da deložacije koja je bila najavljena za polovinu augusta neće biti.
 

Ranije je, po pravnosnažnoj presudi Općinskog suda u Sarajevu, potvrđeno da objekt ne pripada školi i da bi za njeno dalje funkcionisanje u prostoru Doma izviđača bilo neophodno plaćati kiriju. Kako nam je kazao Bruno Ostojić, potpredsjednik Saveza izviđača FBiH, nakon posljednjeg sastanka sa Elmedinom Konakovićem, premijerom KS-a, i ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvirom Kazazovićem, napravljen je prijedlog ugovora o zakupu poslovnog prostora.

 

- Razgovarali smo sa resornim ministrom Kazazovićem i kod obje strane postoji velika želja da se ovo pitanje završi na obostrano zadovoljstvo. Od školske 2017/2018, plaćat će nam kiriju. Uzeli smo u obzir značaj koji ima ovaj objekat za zajednicu, pa smo cijenu zakupa prilagodili tome. Ona je 50 posto niža, odnosno ponudili smo da nam plaćaju šest KM po kvadratnom metru, iako je najniža cijena zakupa na ovom lokalitetu 12 KM, rekao je Ostojić i dodao da objekat ima 1.532 kvadratna metra korisne površine.
 

Ukupan dug za korištenje objekta Doma izviđača iznosi više od 1,9 miliona KM sa kamatama.

 

- Raniji dug će dva pravna lica rješavati sudskim i ugovornim putem. Vjerujemo da ćemo naplatiti sva potraživanja. Važno je da smo se pomakli sa mrtve tačke i da se ovaj problem rješava, naglasio je Ostojić.

 

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, prva deložacija bila je zakazana u novembru prošle godine, ali nije provedena jer je KS iskazao spremnost da plati korištenje Doma izviđača.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook