Burno u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA

Nakon smjene Nikole Špirića, Sredoje Nović podnio ostavku

Front27.07.17, 13:15h

Nakon smjene Nikole Špirića, Sredoje Nović podnio ostavku
Nović kao razlog navodi i ''različita gledanja posljednjih mjeseci na strateški pristup, različita zakonska tumačenja nadležnosti u prevazilaženju sukoba unutar menadžmenta u OSA-i i podjele u Komisiji''

 

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine Sredoje Nović obavijestio je danas Kolegij ovog doma da podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

 

U obrazloženju ostavke, koje je Sektoru za odnose s javnošću PSBiH dostavljeno iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH, navode se Novićevi razlozi, a jedan od njih je "nesposobnost Komisije da da značajan doprinos u unapređenju rada i rješavanju bitnih pitanja i problema koji su se manifestovali u radu OSA-e, posebno sukoba unutar menadžmenta“.

 

Nović kao razlog navodi i "različita gledanja posljednjih mjeseci na strateški pristup, različita zakonska tumačenja nadležnosti u prevazilaženju sukoba unutar menadžmenta u OSA-i i podjele u Komisiji“.

 

Također navodi i "zaobilaženje Komisije i upućivanje posebnih 'operativnih informacija' PIK-u i OHR-u o pitanjima koja ugrožavaju bezbjednost BiH, čime se pokazuje ko ima stvarni nadzor nad radom OSA-e“.

 

Nović kao razlog navodi i "Snažan stranački uticaj na rad Komisije, a kako se na posljednjoj sjednici Komisije konstatovalo i uticaj pojedinaca iz vrha nekih stranaka na menadžment OSA-e“,saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook