Krug 99/ dvojica protiv trećeg

Stvari su otišle predaleko: Zašto prijedlozi HDZ-a za izmjenu Izbornog zakona, ipak, ne mogu proći?!

Front24.07.17, 20:20h

Stvari su otišle predaleko: Zašto prijedlozi HDZ-a za izmjenu Izbornog zakona, ipak, ne mogu proći?!
Prijedlozi HDZ-a za izmjenu Izbornog zakona ne mogu i ne smiju proći i voljom odgovornih subjekata državotvorne politike, prosto iz razloga što nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine

 

 

Nedavno usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u državnom Domu naroda, objelodanilo je više nego ikada osionost političkih pigmejaca i isto takvih, da im je prilike, ljudi opasnih namjera prema miru i stabilnosti u zemlji, navodi se na početku saopštenja Kruga 99 nakon usvajanja navedenog zakona.


Dalje se navodi:


Svojevrsna je ironija kako su Staromatići blasfemično povjerovali da su moćniji od dubokih temelja države BiH, a historijski je nonsens da su uopšte u prilici predvoditi bilo kakvu, a pogotovo onu politiku koja se služi ultimatumima, ucjenama i blokadama, pa i  impotentnim prijetnjama nestankom države BiH. Prije će biti, bar za njih, baš nasuprot i obrnuto.


Prijedlozi HDZ-a i njegovih političkih satelita pred Parlamentarnom skupštinom BiH za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, ne mogu i ne smiju proći i voljom odgovornih subjekata državotvorne politike prosto iz razloga što nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine (sa članom II/2 i X/2). Ustav BiH nedvosmisleno ističe da se u našoj zemlji mora primjenjivati Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i da one imaju prioritet nad svakim drugim pravom, pa i ustavnim pravom. Sukladno tome, i svakim posebnim zakonom koji je nastao ili može nastati tome nasuprot.  


Prijedlog HDZ-a sadrži onaj stepen očite diskirminacije kojim se čak određuje ko može a ko ne može biti kandidat za Dom naroda FBiH, čime stoji nasuprot jednom od osnovnih ljudskih prava  kojim se obezbjeđuje da svaki građanin mora imati pravo da bira i da bude biran za sve nivoe vlasti. Ista je stvar i sa prijedlozima za izbore u Predsjednštvo Bosne i Hercegovine koji ne imlementiraju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šlaku. 


Očekivati je da će odgovorni parlamentarci u svojim razmatranjima i odlučivanju imati u vidu i presudu Ustavnog suda iz aprila 2000. godine o konstitutivnosti svih građana u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, i koja je donesena upravo temeljem pomenutog člana II/2 Ustava BiH. Izgradnja pravne države ne smije zavisiti od trenutnog personalnog sastava državnih institucija bilo  kojeg ranga.


Čak ako se radi i o predizbornim političkim igrama, stvari su otišle predaleko. Stoga Krug 99 poziva predstavnike međunarodne zajednice, posebno one koji se bave zaštitom evropskih vrijednosti i interesa, da napokon javno ocjene da li su ovakvi destruktivni prijedlozi u skladu sa evropskom pravnom stečevinom da bi uopšte imali snagu suvislih prijedloga. 


Puko pozivanje domaćih političkih snaga na dogovor i kompromis očito ne može dati rezultate, a posebno ne u okolnostima oficijelnog političkog savezništva dvojice protiv trećeg. I u krajnjem, savezništva protiv interesa građana i države BiH kao i nužnih euroatlanskih integracija, zaključuje se u saopštenju Kruga 99.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!