Snima se serijal o životu prvog predsjednika BiH

'Alija' kakvog ne poznajete: Od zaljubljivanja u suprugu Halidu do smrti - uskoro na malim ekranima

Mediji24.07.17, 10:58h

'Alija' kakvog ne poznajete: Od zaljubljivanja u suprugu Halidu do smrti - uskoro na malim ekranima
Priča o životu Alije Izetbegovića obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu, pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine

 

Početkom augusta očekuju se snimanje prvih kadrova mini serijala o prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegoviću, koja bi turskoj publici trebala biti predstavljena za nekoliko mjeseci.

 

Život Alije Izetbegovića bit će predstavljen u serijalu od šest epizoda.

 

Scenarista je pisac Ahmet Tezcan, režiser Ahmed Imamović, a uloge će tumačiti turski i najvjerovatnije i bosanskohercegovački glumci. Pripreme za snimanje prvih kadrova već odavno traju, a gala večer je planirana za ovu godinu, nakon čega će epizode biti prikazane na turskoj državnoj televiziji TRT.

 

zivot-alije-izetbegovica

 

Ahmet Tezcan u Bosni i Hercegovini boravi već šest mjeseci, a za AA je kazao kako je projektu značajno doprinio i vlasnik producentske kuće ”Sancak Medya”, Muhammed Hakan Sancaktutan.

 

Tezcan je izjavio kako je do danas snimljeno mnogo dokumentarnih filmova o rahmetli Aliji Izetbegoviću, ali da je ovo prvi put da se snima na ovakav način. Kako bi osjetio duh Bošnjaka, bio u kontaktu sa narodom i načinom života Tezcan u Bosni i Hercegovini vodi sve pripreme za scenarij.

 

”Stvarno bi bilo teško nešto napisati bez da se osjeti ta atmosfera. Ostali biste samo sa informacijama iz knjiga. Sada sam došao do ljudi, osjetio, te napisao scenarij pokušavajući da ih shvatim”, rekao je Tezcan koji je dodao kako je izabrao tradicionalni oblik pripovijedanja.

 

Priča o životu Alije Izetbegovića obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu, pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine.

 

Tezcan je podsjetio kako ponekad, ukoliko se tokom snimanja pretjera sa određenim detaljima, to može naštetiti porodici osobe o kojoj je priča rađena. Zbog toga je on, kako kaže, posvetio mnogo pažnje da do toga ne dođe.

 

Režiser Ahmed Imamović ukazao je na veličinu projekta te dodao kako je ”nevjerovatno iskustvo da čovjek dobije takav projekat u životu”, jer nije riječ samo o priči nego i količini i vrsti produkcije.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook