video/ NAKON KULMINACIJE TOPLOTNOG TALASA

Stižu prva grmljavinska nevremena: U Istri temperatura pala za 10 stepeni, siloviti pljuskovi donose osvježenje

Hronika23.07.17, 16:19h

Stižu prva grmljavinska nevremena: U Istri temperatura pala za 10 stepeni, siloviti pljuskovi donose osvježenje
Današnje nestabilnosti uvod su u jaču promjenu vremena koja tek pristiže... Slično vrijeme prognoziraju i bh. meteorolozi, najavljujući osvježenje, kišu i osjetan pad temperature sredinom nadolazeće sedmice

 


Nakon sparnog dana, u Hrvatskoj su počela prva grmljavinska nevremena koja su donijela i osvježenje, javlja Index.hr.


Kako javlja IstraMet, u Istri se temperatura već spustila za 10-ak stepeni nakon što je palo 9 mm kiše, a vidi se i kako je kiša bila popraćena grmljavinskim nevremenom.

 


Pljusak je pao i u nekim dijelovima Zagreba i prekinuo sparinu.


Predznaci destabilizacije atmosfere već su jutros bili vidljivi u obliku porasta visoke naoblake i sparine, a oko 13 sati došlo je do razvoja jače naoblake na istoku Pazinštine i oko Učke. Olujni sustav do 15 sati donio je 10-ak mm kiše (Cerovlje, zapad Učke) uz osjetan, no ipak kratkotrajan pad temperature zraka, piše Istramet.


Današnje nestabilnosti uvod su u jaču promjenu vremena koja tek pristiže. Prema većini aktuelnih prognostičkih modela, najveća vjerovatnoća pojave grmljavinskih pljuskova postojat će u drugom dijelu ponedjeljka i u noći na utorak. 


Zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo koje će u noći na utorak okrenuti na sjeverozapadnjak i buru uz osjetno te za većinu dobrodošlo osvježenje.


Nakon nekoliko nestabilnijih dana, već od četvrtka očekuje nas postupno zatopljenje uz sve rjeđe nestabilnosti, a od petka se prema svemu sudeći ponovno vraćaju (velike) vrućine.


Slično vrijeme prognoziraju i bh. meteorolozi, najavljujući osvježenje, kišu i osjetan pad temperature sredinom nadolazeće sedmice, o čemu možete čitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook