SASTANAK ZVIZDIĆA I ZAEVA

Između BiH i Makedonije nema spornih pitanja, ali saradnja može biti još bolja

Front23.07.17, 12:47h

Između BiH i Makedonije nema spornih pitanja, ali saradnja može biti još bolja
Ta saradnja je, istakao je Zvizdić, bazirana i na regionalnim prioritetima kojima su posvećeni svi u regionu, a to su euroatlanske i evropske integracije. Ocijenio je da BiH i Makednija imaju i kvalitetnu ekonomsku saradnju, ali je konstatirano da ona može biti sadržajnija i dodatno unaprijeđena.


 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, nakon sastanka s delegacijom Vlade Republike Makedonije, koju u službenoj posjeti BiH predvodi predsjednik Vlade Zoran Zaev, kazao da je ovo početak sadržajne, uspješne regionalne saradnje koja će biti obilježena velikim brojem međusobnih posjeta, što će vrlo brzo rezultirati i održavanjem zajedničke sjednice.

 

Konstatirao je da između BiH i Makedonije ne postoji nijedno otvoreno pitanje, da su odnosi dviju zemalja izuzetno kvalitetni, konstruktivni i prijateljski te da se razvijaju uzlaznom putanjom u oblasti političke, ekonomske, društvene, kulturne i svake druge saradnje.

 

Ta saradnja je, istakao je Zvizdić, bazirana i na regionalnim prioritetima kojima su posvećeni svi u regionu, a to su euroatlanske i evropske integracije.

 

Ocijenio je da BiH i Makednija imaju i kvalitetnu ekonomsku saradnju, ali je konstatirano da ona može biti sadržajnija i dodatno unaprijeđena.

 

- Ona je u prošloj godini bila na razini od oko 300 miliona KM. Rast naše ekonomske saradnje je prošle godine bio oko 10 posto. Ona raste i ove godine, ali kroz razgovor i prezentiranje naših potencijala procijenili smo da bi ona do kraja 2018. godine mogla biti povećana za minimalno dodatnih 100 miliona KM, imajući u vidu naše potencijale, čitav spektar proizvoda koje možemo razmijeniti između naše dvije države - naglasio je Zvizdić.

 

Po njegovim riječima, ono što nedostaje i na čemu će se posebno raditi jeste jačanja infrastrukturne povezanosti, kako cestovne tako i svim drugim vrstama prijevoza.

 

- Očekujemo da ćemo najvjerovatnije do kraja godine stvoriti uvjete da se uspostavi direktna avio-linija između dva glavna grada, što će sigurno dati novi poticaj i privrednicima, kvalitetnijoj saradnji naših biznismena, ali i jačanju naše turističke saradnje i većem broju posjeta naših građana jednoj i drugoj državi - naveo je Zvizdić.

 

Naše opredjeljenje jeste, dodao je, da ojačamo region u tom smislu, jer će kvalitetna infrastruktura značajno unaprijediti međusbone, prije svega ekonomske odnose.

- Osim ova dva sporazuma kojima smo uredili dvije važne oblasti, oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja i oblast kulture, u narednim mjesecima očekujemo i potpisivanje ostalih sporazuma koji će biti vezani za ekonomsku saradnju, saradnju u oblasti turizama, cestovnog i saobraćajnog prijevoza, priznavanje dokumenata... Dakle sve ono što će olakšati saradnju, prije svega našim privrednicima, što će omogućiti prezentaciju naših potencijala i što će dodatno povezati naše dvije države - kazao je Zvizdić.

 

Ocijenio je da je dolazak premijera Zaeva na čelo makedonske vlade "izvanredna poruka kompletnoj regiji i EU da se u jednoj višenacionalnoj državi kakva je Makedonija, a kakva je i BiH, može definirati najmanji zajednički interes, najvažniji prioriteti i na bazi takvih prioriteta se može postići neophodni konsenzus da se zemlja vodi u pravcu evropskih integracija i ekonomskog razvoja“.

 

Najavio je da će saradnja između dviju država u narednom peridu biti dodatno osnažena, jer je želja da se na relaciji između BiH i Makedonije pokaže da višenacionalne zajednice mogu uspješno funkcionirati i biti kredibilan partner EU, ali i da mogu na ispravan način valorizirati svoje potencijale i staviti ih u funkciju poboljšanja životnog standarda za građane.

 

Predsjednik Vlade Repulike Makedonije Zoran Zaev je potvrdio kako žele da nastave ovu saradnju, te da u skladu s berlinskim dogovorom i dogovorom u Trstu, šalju jaku poruku da Makedonija i BiH žele da idu naprijed.

 

Napomenuo je da je danas potpisan veoma značajan ugovor o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji se ne odnosi samo na saradnju BiH i Makedonije u oblasti poljoprivrede, već i na to da dvije zemlje nastupaju zajedno prema drugim tržištima i IPA fondovima.

 

Po njegovim riječima, danas potpisani Program kulturne saradnje doprinijet će poboljšanju saradnje u oblasti kulture.

 

- Nadam se i očekujem da će već ove jeseni Denis Zvizdić posjetiti Republiku Makedoniju i da ćemo tada razgovarati i potpisati još dokomenata o saradnji. Također se nadam da će doći do priznavanja dokumenata kao što su vozačke dozvole, lične karte itd. s obje strane i da će doći do toga da se potpiše ugovor da građani Makedonije i BiH mogu putovati u jednu i drugu zemlju samo s ličnim kartama, a ne kao do sada s pasošima - kazao je Zaev.

 

Izrazio je nadu da će doći i do otvaranja redovne avionske linije između dva glavna grada.

 

- Nadam se da će građani dviju država moći da uživaju u ovim benefitima i da će to poboljšati živote građana dvije zemlje - poručio je Zaev.

 

On je čestitao Vijeću ministara BiH na uspjesima koje su postigli u približavanju EU, te poželio da BiH što prije dođe do statusa kandidata za EU.

 

- Ovo što je Vijeće ministara postiglo, da je postignut konsenzus na više od 3.000 pitanja kako bi se odgovorilo Evropskoj uniji, jeste za veliko poštovanje i respekt. Nadam se da će se nastaviti u tom stilu, da će građani BiH što prije doći do kandidatskog statusa - kazao je Zaev.

 

On je napomenuo da je jednakost u različitosti temeljna osnova i Evropske unije, ocijenivši da je to "naša prednost za ulazak u EU i da je to nešto što treba da njegujemo i unapređujemo“.

 

On je pozvao sve građane BiH da dođu u Makedoniju, kao u prijateljsku zemlju, a građane Makedonije je pozvao da dolaze u BiH te da stvaraju sve bolje i uspješnije odnose.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook