povodom Dana sjećanja na žrtve u Prijedoru

Novoosnovani Durakovićev 'Odgovor' uputio vlastima 10 zahtjeva: Doznajte šta sve traži

Front20.07.17, 13:06h

Novoosnovani Durakovićev 'Odgovor' uputio vlastima 10 zahtjeva: Doznajte šta sve traži
Osiguranje minimuma uslova za obilježavanje lokacija ratnih zločina, a posebno mjesta masovnih ubistava, masovnih grobnica i logora - jedan je od zahtjeva

 

Novoosnovani pokret „Odgovor“ predvođen bivšim srebreničkim načelnikom Ćamilom Durakovićem danas je, povodom Dana sjećanja na žrtve u Prijedoru, izašao sa 10 zahtjeva koji se tiču zaštite žrtava i njihovih porodica- piše N1.

 

"Danas kada se sjećamo žrtava prijedorskih logora i zločina nad Bošnjacima, Hrvatima i Romima Prijedora, upućujemo javni spisak zahtjeva prema predstavnicima državnih i entitetskih institucija, te predstavnicima lokalne samouprave, gdje tražimo poboljšanje odnosa prema žrtvama i priznavanje činjenica o zločinima koji su se dogodili na prostoru Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine“, poručio je lider pokreta „Odgovor“ Ćamil Duraković.

 

Deset zahtjeva koji su upućeni glase:

 

1. Priznavanje činjenica utvrđenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH o počinjenim ratnim zločinima.

 

2. Osiguranje ravnopravnog statusa civilnih žrtava rata i njihovih porodica u pristupu pravima na području entiteta Republika Srpska.

 

3. Otkrivanje lokacija masovnih grobnica i formiranje posebne komisije o napretku u radu i utvrđivanju činjenica o lokacijama masovnih grobnica i statusu nestalih lica.

 

4. Osiguranje minimuma uslova za obilježavanje lokacija ratnih zločina, a posebno mjesta masovnih ubistava, masovnih grobnica i logora.

 

5. Priznavanje statusa ratnih zarobljenika licima bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti koji su pod prijetnjom smrću ili zatvorom obavezani na radnu obavezu pod najtežim uslovima u toku rata.

 

6. Osiguranje slobode okupljanja građana prilikom obilježavanja važnih datuma koji se vezuju za civilne žrtve rata.

 

7. Osiguranje ravnomjernog finansiranja udruženja civilnih žrtava rata iz sva tri konstitutivna naroda na lokalnom nivou, na nivou entiteta i države.

 

8. Trajna policijska zaštita memorijalnih centara, mezarja i grobalja te drugih lokacija.

 

9. Uspostava fonda entiteta RS za posebnu podršku djeci i unucima ubijenih civilnih žrtava rata za obrazovanje i zapošljavanje.

 

10. Usvajanje jedinstvenog zakonskog propisa koji će propisivati obavezno obilježavanje važnih datuma stradanja i ratnih zločina nad civilnim žrtvama rata svih naroda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook