komentari na odluku suda bih

Ivanić: Odbacivanje optužnice je poraz politike Sarajeva, Dodik: Osjećam ličnu satisfakciju...

Front19.07.17, 16:34h

Ivanić: Odbacivanje optužnice je poraz politike Sarajeva, Dodik: Osjećam ličnu satisfakciju...
"Kada sam bio pozvan da dam izjavu Tužilaštvu BiH u okviru ovog predmeta jasno sam rekao da to ne želim da uradim, jer je u pitanju politika. Današnja odluka Suda BiH potvrđuje koliko je Tužilaštvo BiH bilo pod uticajem politike", rekao je Ivanić

 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je odluka Suda BiH da odbije optužnicu protiv četiri člana Republičke komisije za sprovođenje referenduma potvrda da je Tužilaštvo BiH bilo pod uticajem politike.

 

"Kada sam bio pozvan da dam izjavu Tužilaštvu BiH u okviru ovog predmeta jasno sam rekao da to ne želim da uradim, jer je u pitanju politika. Današnja odluka Suda BiH potvrđuje koliko je Tužilaštvo BiH bilo pod uticajem politike", rekao je Ivanić.

 

On kaže da je evidentno da postoje krugovi u Tužilaštvu BiH koji su u funkciji politike koju definiše Sarajevo, te da je ovo ogroman poraz te politike i tog tužilaštva- piše Srna, a prenose Nezavisne

 

"Znam da je ljudima koji su bili optuženi bilo teško ovih nekoliko dana, ali ovo je velika pobjeda, njihova prije svega i velika pobjeda nad političkom zloupotrebom Tužilaštva, čega je u ovom periodu evidentno bilo", ocijenio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

 

 On je izrazio nadu da Sud BiH neće donositi drugačije odluke u predstojećem periodu, jer bi to bio krah i tog suda.

 

Komentarišući činjenicu da je ekspresno formiran predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovu prijave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ivanić je podsjetio da je i on ekspresno dobio formiran predmet nakon izvođenja počasne jedinice Oružanih snaga BiH u okviru proslave Dana Republike Srpske.

 

 "I to je dokaz da se Tužilaštvo nevjerovatno bavi političarima iz Republike Srpske, a ne znam niti jedan slučaj koji su radili protiv ljudi iz Sarajeva, tim prije što je povodom tužbe bilo jasnih zloupotreba državnih funkcija od paralelizma u radu i zloupotrebe ovlaštenja", naveo je Ivanić.

 

 On navodi da je to dodatni pokazatelj tvrdnje da je Tužilaštvo BiH pod nekom vrstom političkog pritiska sa kojim se očigledno ne može ophrvati.

 

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.  

 

Iz Suda BiH saopšteno je da je sudija za prethodno saslušanje zaključio da iz dokaza Tužilaštva nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

 

Dodik: U septembru novi zakon o imunitetu

 

Kako javlja Fena, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da je odbacivanje optužnice protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića jedina logična i ispravna odluka.

 

Dodao je da optužena četvorka, protiv koje nije potvrđena optužnica, nije ni mogla utjecati na odluke Narodne skupštine RS-a. 

 

Dodik je rekao da osjeća ličnu satisfakciju zbog obaranja optužnice za referendum u RS-u, jer je i on dobio sankcije zbog sličnih razloga.

 

 -Osjećam potpunu satisfakciju u tom pogledu. Moramo da nastavimo da sređujemo naše zakonodavstvo, prije svega Zakon o referendumu i da uredimo naš zakon o imunitetu. Još je visoki predstavnik Pedi Ešdaun, smatrajući da potpuno treba da devastira RS, ukinuo zakon o imunitetu, koji je kasnije vraćen samo za poslanike, a treba ga vratiti i za one koji su odgovorni za postupanje po odlukama državnih organa na određenom nivou - naveo je Dodik.

 

Već u septembru kaže, radit će na usvajanju novog zakona o imunitetu.

 

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan je naveo da je ovo jedina ispravna odluka Suda BiH.

 

-Sud BiH je svojom odlukom zapravo potvrdio ustavnost, zakonitost i legitimnost referenduma u RS-u –ustvrdio je Karan.

 

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao "Danu RS-a".

 

Oni su bili članovi Komisije koja je lani provela referendum u RS-u o "Danu RS-a", koji je Ustavni sud BiH proglasio neustvanim.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook