Nespremni za borbu s vatrenom stihijom

U Ljubinju štete ogromne, Mile Međed tvrdi: 'Požar je došao iz Federacije, a vatru su zapalile dvije osobe'

Hronika18.07.17, 15:28h

U Ljubinju štete ogromne, Mile Međed tvrdi: 'Požar je došao iz Federacije, a vatru su zapalile dvije osobe'
Informiraću Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a o ovom slučaju. Neophodno je da se osobe koje izazivaju požare što hitnije sankcionišu, što se do sada nije dešavalo, naveo je direktor Međed

 

Požari su u proteklih pet dana zahvatili oko 20 posto teritorije općine Ljubinje, a štete su velike.

 

Načelnik te općine Darko Krunić upozorio je na veoma tešku situaciju nakon požara, koji je opustošio područja gdje se domaćinstva bave stočarstvom. 

 

Ukazao je da se u Hercegovini ovaj problem mora sistemski rješavati te da je jedino rješenje helikopter koji bi pomogao u gašenju vatre, a neophodno je opremiti i vatrogasnu jedinicu.

 

-Upozoravali smo na lošu opremu i zatekao nas je požar totalno neopremljene- naglasio je Krunić i ističući da su vatrogascima najpotrebniji naprtnjače, odijela, uniforme i jedno terensko vozilo koje ima rezervoar s vodom i pumpe visokog pritiska, a koje može da priđe nepristupačnim terenima. 

 

Teren zahvaćen požarom u Ljubinju danas je obišao i brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH za operacije, koji je istakao da se na požarištu u Ljubinju nalaze Oružane snage sa helikopterskim i pješadijskim jedinicama. 

 

Ahmić je potvrdio da će helikopter Oružanih snaga BiH, koji je od jučer pruža pomoć u gašenju požara u ljubinjskim selima, biti na terenu dok je to potrebno. 

 

Stanje na požarištima danas je mnogo bolje, a vatra gori još samo na području sela Pustipusi, gdje je helikopter gasio vatru u prijepodnevnim satima, ali je zbog viske temperature obustavljeno nadlijetanje do večeras.

 

O situaciji u ljubinjskim selima zahvaćenim vatrom proteklih dana danas se upoznao i direktor Uprave civilne zaštite Mile Međed, koji je također ukazao da je priotitet da se u ovoj lokalnoj zajednici osiguraju osnovna sredstva za gašenje požara.

 

Tvrdi da je „požar velikih razmjera došao iz Federacije BiH i da je poznato da su dvije osobe na tom području zapalile“.

 

-Informiraću Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a o ovom slučaju. Neophodno je da se osobe koje izazivaju požare što hitnije sankcionišu, što se do sada nije dešavalo - naveo je direktor Međed. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!