ZAVRŠEN PROCES RESTRUKTUIRANJA

Uskoro bez KONZUM-ovih tržnih centara: Objavljeno kada se 'Mercator' vraća u BiH

Biznis Klub18.07.17, 10:51h

Uskoro bez KONZUM-ovih tržnih centara: Objavljeno kada se 'Mercator' vraća u BiH
Izvanredni povjerenik “Agrokora” Ante Ramljak naveo je da je završen proces u vezi s restrukturiranjem “Konzuma” u BiH i da bi do kraja ljeta trebalo da poslovanje počne “Merkator”


 


Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković izjavio je danas da se očekuje da do kraja ljeta u BiH ponovo počne s radom “Merkator” te preuzme objekte “Konzuma”, koji su profitabilni.


Ističući da je Vlada RS-a dobila takvu informaciju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Gluhaković je rekao da je izvanredni povjerenik “Agrokora” Ante Ramljak naveo da je završen proces u vezi s restrukturiranjem “Konzuma” u BiH i da bi do kraja ljeta trebalo da poslovanje počne “Merkator”.


Pregovaraju direktno, kazao je, s dobavljačima i iz RS-a.


-Isključili su sve druge institucije i sada oni direktno pregovaraju s dobavljačima u BiH, odnosno iz RS-a. U koordinaciji s Privrednom komorom RS-a znamo da s njima razgovaraju o reprogramu obaveza - rekao je Gluhaković danas odgovarajući na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.


Ramljak je 13. jula izvijestio dobavljače “Konzuma BiH” o toku procesa pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za novi koncept rada “Agrokorove” maloprodaje u Bosni i Hercegovini.


- Proces rada na transformaciji maloprodaje 'Agrokora u BiH', detaljne analize i ispitivanja tržišta koja smo napravili, te različiti poslovni scenariji koje smo na temelju toga pripremili pokazali su da je optimalan put povratka 'Mercatora' u BiH kroz preuzimanje prodajnih mjesta, koja su u vlasništvu 'Mercatora' i najmu i podnajmu 'Konzuma BiH', uz zadržavanje poslovanja kroz oba brenda. Danas smo dobavljačima detaljno prezentirali financijske pokazatelje koji stoje iza ove odluke i plan za rješavanje svih međusobnih odnosa u sljedećih nekoliko mjeseci, na način koji će rezultirali plaćanjem dospjelih potraživanja koja iznose 80 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je 67 milijuna konvertibilnih maraka prema domaćim dobavljačima u BiH - kazao je tada Ramljak.


(FENA/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!