visoki predstavnik za bih

Inzko komentarisao Dodikove izjave iz Bratunca: Zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo i protivno Dejtonu

Front16.07.17, 13:12h

Inzko komentarisao Dodikove izjave iz Bratunca: Zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo i protivno Dejtonu
Inzko naglašava da komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, vjerske netrpeljivosti ili mržnje

 

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko podsjeća da je pravo na povratak garantirano je Dejtonskim sporazumom, te naglašava da zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo i protivno Dejtonu.

 

Inzko naglašava da komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, vjerske netrpeljivosti ili mržnje.

 

- Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog - rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas, komentarišući nedavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koje je dao u Bratuncu.

 

Inzko ističe da žrtve strašnih zločina počinjenih tokom rata, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, moraju se poštovati, te da one zaslužuju smiraj i da ih se tretira na dostojanstven način, a ne da ih se zloupotrebljava za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici. 

 

Visoki predstavnik Inzko je podsjetio da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbjeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj prijeratni dom u BiH i da će strane-potpisinice Dejtonskog sporazuma osigurati da se izbjeglice i raseljene osobe mogu vratiti u sigurno okruženje, „bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili političkih stavova“.

 

Aktivnosti ili izjave usmjerene protiv ovih eksplicitno navedenih i izvornih odredbi protivne su Dejtonskom sporazumu koji su potpisale sve strane.

 

- Jedini cilj izjava, poput one kakvu je nedavno dao predsjednik entiteta RS Dodik, jeste da unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH. On bi trebao da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živjeti u miru, toleranciji i dostojanstvu - rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook