Obraćanje na samitu u Trstu

Zvizdić: Ključni izazov je dovođenje naših ekonomija na nivo razvoja i konkurentnosti

Front12.07.17, 18:49h

Zvizdić: Ključni izazov je dovođenje naših ekonomija na nivo razvoja i konkurentnosti
Naglasio je da je mobilnost radne snage jedan od temlja EU te da stoga mladim ljudima zapadnog Balkana treba omogućiti kretanje, studiranje i rad na području zapadnog Balkana, a u bliskoj budućnosti i u EU

 

Region zapadnog Balkana suočio se s brojnim izazovima u proteklih 25 godina, koje su donijeli tranzicija i ratovi. Danas smo ovdje da podržimo i ubrzamo procese koji će naš region vratiti tamo gdje pripada, u porodicu evropskih naroda - kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u obraćanju na Samitu o zapadnom Balkanu 2017. u Trstu.

 

Napomenuo je da su sve zemlje zapadnog Balkana već započele procese pridruživanja i iskazale spremnost i čvrstu namjeru da se vrate tamo gdje pripadaju - u Evropu.

 

- Da bismo taj proces uspješno i lako doveli do kraja, osim političkih izazova, ključni izazov koji ćemo imati je dovođenje naših ekonomija na nivo razvoja i konkurentnosti koje imaju zemlje članice Evropske unije. Najlakši način da to učinimo je kroz jačanje međusobnih ekonomskih veza, olakšavanje investicija, inteziviranje međusobne trgovine te omogućavanje protoka ljudi i dobara - smatra Zvizdić. 

 

Kako je rekao, namjera je da u oblasti trgovine budu i dalje ojačane strukture CEFTA-e, a posebna pažnja bit će posvećena razvoju malih i srednjih preduzeća, koja su okosnica ekonomija koje brzo rastu te ključni generator novih radnih mjesta. 

 

Također, dodao je, u oblasti investicija fokus će biti stavljen na otklanjanje barijera za investitore.

 

- Zajedničkim naporima ćemo kroz implementaciju akcionog plana definisati regionalnu agendu za privlačenje investicija, kako bismo na taj način učinili region zapadnog Balkana što privlačnijim mjestom za investicije, koje su nam svima potrebne - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji predvodi bh. delegaciju na Samitu u Trstu. 

 

Naglasio je da je mobilnost radne snage jedan od temlja EU te da stoga mladim ljudima zapadnog Balkana treba omogućiti kretanje, studiranje i rad na području zapadnog Balkana, a u bliskoj budućnosti i u EU.

 

Također je istakao da ključ ubraznog razvoja regiona zapadnog Balkana leži u brzom usvajanju i primjeni novih tehnologija, uz napomenu da više zemalja regiona već ostvaruje značajnu ekonomsku aktivnost kroz privatne firme u IT industriji.

 

- Ovim firmama, koje mogu postati jedna od ključnih grana ekonomije, treba omogućiti razvoj digitalne infrasrukture, protok informacija, a razvoj digitanih tehnologija može olakšati i rad i efikasnost i javnog i privatnog sektora, te podržati druge stubove uspostave regionalnog ekonomskog područja - rekao je Zvizdić.

 

U obraćanju je ukazao i na to da je uspostava regionalnog ekonomskog područja i jačanje međusobnih veza način da se olakša integracija ekonomija zemalja zapadnog Balkana u EU. Kako je rekao, kroz mjere predviđene akcionim planom, region zapadnog Balkana time će "okrupniti" i tako postati atraktivniji investitorima, bez kojih rješavanje problema zajedničkih problema, kao što je nezaposlenost i inteziviranje ekonomskog razvoja, nije moguće.

 

 - U lično i uime Vijeća Ministara BiH, ovdje sam da podržim inicijativu i iskažem naše snažno opredjeljenje za daljnje korake u tom pravcu - poručio je Zvizdić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook