problem koji otežava obnovu povjerenja

Latinka Perović: Cijeli svijet je priznao genocid u Srebrenici, a u Srbiji izbjegavaju. To je veoma upozoravajuće!

Hronika11.07.17, 15:18h

Latinka Perović: Cijeli svijet je priznao genocid u Srebrenici, a u Srbiji izbjegavaju. To je veoma upozoravajuće!
Podsjeća da se godišnjica genocida u Srebrenici ove godine obilježava ne samo u BiH i bivšoj Jugoslaviji, već i u svijetu

 

Izvor: INS
Piše: Faruk Vele

 

Ugledna srbijanska historičarka i bivša političarka dr. Latinka Perović, po mnogima guru demokratske Srbije, kazala je u  razgovoru za INS da je negiranje genocida kao karaktera događaja u Srebrenici i srednjem Podrinju jula 1995. godine "veoma upozoravajuće".

 

Podsjeća da se godišnjica genocida u Srebrenici ove godine obilježava ne samo u BiH i bivšoj Jugoslaviji, već i u svijetu.

 

- Napisano je mnogo knjiga. Neki autori, koji su pisali odmah poslije događaja, ponovo se na to vraćaju. Čitaju ta svjedočenja. Po njima preko 200.000 takvih svjedočenja ima u Haškom tribunalu. Događaj je, dakle, izuzetan po svojoj težini, po svojoj morbidnosti, političkoj suštini i mnogo ljudi u svijetu obraća pažnju na Srebrenicu, evo već godinama. Ima mnogo inicijativa u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Taj Marš mira, manifestacije u Hrvatskom saboru, onda te različite manifestacije koje dolaze iz Vukovara. Događaj se, zaista, obilježava kao nešto što je nezaboravno, što obilježava to vrijeme i što jako usporava taj proces, neću reći pomirenja, već bilo kakve obnove povjerenja između Srba i Bošnjaka – kazala je Perović za INS.

 

Naglašava da je u međuvremenu objavljena biografija Radovana Karadžića čiji je autor američki historičar Robert J. Donia.

 

- To su dokumenti koji imaju savršenu naučnu preciznost i negirati karakter tog događaja je veoma upozoravajuće. Slušala sam predsjednika Republike Srbije (Aleksandra Vučića, op.a.) koji je govorio da je to stravičan zločin, ali je izbjegavao da pomnije riječ genocid, iako je on tako okvalifikovan u svjetskoj javnosti i međunarodnim sudovima. Tako ga vidi bošnjački narod. Mi moramo, na kraju, da postavimo pitanje može li se udaljavati i ignorisati taj događaj. Vidim da se i u Bosni vodi rasprava oko toga da li donijeti zakon o kažnjivosti poricanja genocida. To su sve dokazi koji govore o tome da nismo priznali razmjere i posljedice toga događaja. To mora biti upozoravajuće, ne samo za vlasti Srbije već i srpsku javnost – smatra Perović.

 

Na pitanje da li su žive ideologije koje su dovele do genocida u Srebrenici, Perović je istakla da cijeni pomake u društvu.

 

- Naravno, i u vlasti, koja je u vrijeme dok se taj događaj dešavao bila na neki način suodgovorna. Dakle, ne samo Milošević već ni opozicija to nije osuđivala. Vrlo sam, naravno, skeptična prema shvatanju posljedica tog događaja. Mislim da je izbjegavanje kvalifikacije, izbjegavanje suštine rata koji je vođen za ujedinjenje svih Srba, stvaranje jedinstvene srpske države i uklanjanje svih drugih koji su bili smetnja na tom putu. Kod nas i u svijetu je toliko toga napisano da ignorisati to znači biti daleko od odgovornosti da se prizna suština – zaključila je Latinka Perović u razgovoru za INS.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook