Najavio novi sastanak

Dodik: S Čovićem sam dogovorio da HDZ ne glasa protiv interesa RS-a

Front09.07.17, 19:11h

Dodik: S Čovićem sam dogovorio da HDZ ne glasa protiv interesa RS-a
Tvrdi da je pukla koalicija između SBB-a i SDA, te da su HDZ i SDA u veoma lošim odnosima, za koje je uvjeren da će dodatno biti pogoršani zbog Izbornog zakona

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će ta stranka podržati Izborni zakon u dijelu koji tretira promjenu načina izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda u Federaciji BiH, ako dođe u parlamentarnu raspravu.

 

Najavio je i da će u srijedu, 12. jula, u Mostaru razgovarati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

 

Kazao je da se Čovićem prije mjesec dana u Banjoj Luci dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a i da bi na sastanku u Mostaru trebalo da bude dogovoreno koji će ljudi to koordinirati. 

 

-Bazična je priča da SNSD i HDZ dugo godina sarađuju i da razumiju globalne politike – istakao je Dodik i dodao da SNSD želi da tu saradnju podigne na najviši mogući nivo, što podrazumijeva i dogovor o zajedničkom nastupu prilikom sljedećih izbora.

 

Dodik je u izjavi novinarima na Jahorini kazao i da će poslanici ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržati smjenu Vijeća ministara BiH, čiji aktuleni saziv, tvrdi, ne može dočekati kraj mandata, uz uvjerenje da će “uskoro biti razriješen”.

 

On je podsjetio da je 17 poslanika opozicije u Predstavničkom domu potpisalo zahtjev za sazivanje hitne sjednice parlamenta na kojoj bi bio razmatran izvještaj o radu Vijeća ministara BiH u prošloj godini, koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija. 

 

Kazao je da na nivou BiH nema parlamentarne većine, “osim ako se ne okupe oko nekog ličnog razloga i zbog nečega ličnog".

 

Tvrdi da je pukla koalicija između SBB-a i SDA, te da su HDZ i SDA u veoma lošim odnosima, za koje je uvjeren da će dodatno biti pogoršani zbog Izbornog zakona.

 

-Što se tiče ovih iz Saveza za promjene, oni više nikoga ne predstavljaju, osim sami sebe, i u tom pogledu vjerovatno sami čine da se još neko zaposli, ubaci i time optereti ukupna potrošnja BiH. Institucije BiH ne koriste nikome, osim tim ljudima- tvrdi lider SNSD-a.

 

Smatra i da poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta ima “duplo veću platu nego predsjednik RS-a te da je potrošnja na nivou BiH potpuno “neizdrživa, zbog čega je krajnje vrijeme da se uradi nešto po tom pitanju”.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook