Sporan sporazum o borbi protiv klimatskih promjena

Za Trumpa samit G20 'predivan skup', za Erdogana upitna ratifikacija sporazuma

Front09.07.17, 13:08h

Za Trumpa samit G20 'predivan skup', za Erdogana upitna ratifikacija sporazuma
Trump može biti zadovoljan i činjenicom da su lideri G20 podcrtali pravo država da štite svoje tržište kroz legitimne mehanizme

 

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je jučer završeni samit G20 „predivnim uspjehom“, uprkos činjenici da je njegova zemlja ostala izolirana u povlačenju iz Pariškog ugovora o borbi protiv klimatskih promjena, javlja BBC.



U konačnoj deklaraciji sa skupa najmoćnijih ekonomija svijeta, prepoznaje se protivljenje SAD, ali se naglašava nepovratnost dogovorenih procesa.



Domaćin skupa kancelarka Angela Merkel je izrazila nezadovoljstvo Trumpovom stavom, ali i ohrabrenje činjenicom da sve ostale članice grupe ostaju pri dogovorenim reformama.



Ipak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je naknadno rekao da je cijeli sporazum sada doveden u pitanje, jer je povlačenje SAD dovelo u pod sumnju dogovorenu kompenzaciju za zemlje u razvoju.



On je istakao da je Francuska obećala Turskoj da će joj biti isplaćena kompenzacija za štete koje će donijeti primjena sporazuma, te da je to uvjet da on bude ratificiran.



- Ako ne bude toga, naš parlament neće ratificirati sporazum - poručio je turski lider. 



Trump može biti zadovoljan i činjenicom da su lideri G20 podcrtali pravo država da štite svoje tržište kroz legitimne mehanizme.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook