0d 13. do 20. jula

Prvo međunarodno violinsko takmičenje jugoistočne Evrope - SASEVC u Sarajevu

Kultura07.07.17, 14:48h

Prvo međunarodno violinsko takmičenje jugoistočne Evrope - SASEVC u Sarajevu
Ovaj događaj ima potencijal da stavi Sarajevo u žižu interesovanja kao regionalni centar za talentovane, stručne i perspektivne mlade ljude i da djeluje kao edukativno-kulturni most između centralne i jugoistočne Evrope

 

 

U organizaciji "Malog Mozarta" Sarajevo od 13. do 20. jula ove godine u Sarajevu će se održati prvo međunarodno violinsko takmičenje jugoistočne Evrope pod nazivom “Sarajevo Southeast European Violin Competition" (SASEVC).

 

Predsjednik osmočlanog internacionalnog žirija "Sarajevo Southeast European Violin Competition" je renomirani Emeritus Univerzitetski prof. Paul Roczek sa Univerziteta Mozarteum, Salzburg.


Generalni pokrovitelj ovog takmičenja je Austrijska ambasada u BiH.


- Naša misija je da svi učesnici, studenti, djeca, mladi profesionalci i njihovi edukatori iz Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Evrope mogu interaktivno obogatiti i afirmisati svoja referentna portfolija, pokazati i prezentirati svoje stručno znanje i svoje vještine, razmijeniti i usporediti svoja programska i kvalitativna edukativna lokalna iskustva sa naprednim i renomiranim profesorima sa međunarodno istaknutih univerziteta, ističu organizatori.


„Mali Mozart“ Sarajevo je fokusiran na njegu i razvoj muzičke kulture, edukacije i scenske umjetnosti novih generacija nadarene djece i mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine.


Ovaj događaj ima potencijal da stavi Sarajevo u žižu interesovanja kao regionalni centar za talentovane, stručne i perspektivne mlade ljude i da djeluje kao edukativno-kulturni most između centralne i jugoistočne Evrope.

 

Također, SASEVC ima potencijal da bude dodatni katalizator za jačanje već duboko ukorijenjenih kulturnih, ekonomskih i istorijskih veza između Austrije, Bosne i Hercegovine i našeg cijelog regiona.


- Naša namjera je da preko renomirana tri člana žirija iz Austrije iskoristimo ovu priliku da stavimo fokus na edukaciju i dodatno ukažemo na kvalitativne i strukturalne programske razlike između centralne Evrope i našeg regiona jugoistočne Evrope, kažu organizatori SASEVC-a.


Napominju i da su pripremili vrijedne nagrade u sve tri kategorije i dva specijalna GRAND PRIX - LAUREATA, pohađanje "International Summer School Mozarteum University" (prestižne ljetnje škole) u Salzburgu za najbolje plasiranog SASEVC takmičara i za najbolje plasiranog bh. takmičara.


Mladen Sofrenić, graditelj violina iz Doboja, će nagraditi pobjednika jednom svojom majstorskom violinom.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook